Fie ca lumina sfanta a mesei de Craciun sa va incalzeasca sufletul si sa va umple casa de bucuria Nasterii Domnului. Sarbatorile de iarna sa va aduca toate cele bune, impreuna cu urarile noastre de bine. CRACIUN FERICIT !!!
Si daca tot a venit frigul, ce poate fi mai bun decat o supa sau o ciorbita calda ...?! Si unde mai pui daca ai si ceva carnita de pui de tara si niscaiva taitei de casa, langa bogatia de legume din piata ...rezultatul va fi cu siguranta unul exceptional. Ingrediente: carne de pui de tara (aripi, piept, pipota, ficatel, etc) 1 telina mica cu tot cu frunze 2 cartofi 1 ceapa 5 rosii 1 ardei gras rosu si 1 galben 1 morcov potrivit taitei de casa 500 ml bors acru patrunjel si leustean proaspat sare Punem la fiert carnea de pui, avand grija sa indepartam spuma formate la suprafata. Intre timp curatam si spalam legumele (morcovul, cartofii, telina, tulpinitele de telina, ardeii), apoi le taiem cubulete. Cand carnea este fiarta, adaugam legumele si cotinuam fierbrea. Rosiile le dam pe razatoare si obtinem un suc de rosii pe care il vom adauga la ciorba. Lasam sa fiarba inca 10 minute, punem taiteii si condimentam cu sare. Intre timp dam in clocot borsul si il turnam pest
Ingrediente Blat: 100 g zahar 100 g faina 70 g mac 4 oua 1 lingura extract de vanilie sare Crema: 500 ml lapte 200 g unt 100 g zahar 70 g amidon 4 galbenusuri 1 lingura extract de vanilie Stratul de biscuiti: 200 ml cafea 100 g biscuiti 200 g ciocolata amaruie 150 ml smantana pentru frisca
Ingrediente: 2 dovlecei 1 ou 100 grame branza telemea rasa 3 linguri de faina o legatura de marar sare, piper si praf de chili 2 linguri ulei de masline Dovleceii se spala, se curata de coaja si se dau pe razatoarea mare, apoi se presara cu sare. Se lasa timp de 10 minute si se scurg de surplusul de lichid. Intr-un vas se pun dovleceii, branza, mararul tocat, oul, faina, piper dupa gust, optional chili si se omogenizeaza bine pana se obtine o compozitie consistenta. Se formeaza chiftelutele si se pun direct in tava de cuptor cu hartie de copt. Tava se introduce in cuptorul preincalzit pentru 20-25 de minute, avand grija sa fie intoarse si pe a doua parte pentru a se rumeni. Se pot savura simple sau cu mujdei. Va doresc ...Pofta buna!
Ingrediente: 1 cana zahar 1 cana apa 1/2 cana ulei 4-5 linguri cu gem sau dulceata de orice fel 3 linguri cacao o mana nuci pisate o jumatate plic praf de copt 2 cani faina fructe confiate, stafide diferite arome (zahar vanilinat, esente) Se amesteca toate ingredientele pana sa face o pasta si se pune in tava unsa si tapetata cu faina/ hartie de copt. Se coace la foc potrivit 40-45 de minute. Pe deasupra se intinde o glazura de ciocolata si se poate presara si nuca. Se taie abia cand este racita.
La sfarsitul saptamanii trecute am facut o scurta vizita unor rude din Prahova, in Drajna, langa Valenii de Munte. Aceasta localitate se intinde de a lungul vailor Teleajanului si Drajnei. Cat vezi cu ochii numai verdeata, o multime de flori, pomi incarcati de roade (pruni, meri, peri). Natura domneste peste tot ...o minunatie! Dar haideti sa intram si-n bucatarie. Am redescoperit aici o reteta de-a bunicii mele...pasatul. Pasatul este un fel de malai, dar macinat ceva mai mare. Intai se fierbe cu apa si putina sare (arata ca o mamaliguta mai moale). I se adauga zahar tos si zahar vanilat, iar la final laptele. Se amesteca tot timpul, pentru a nu se lipi de vas. Poate fi mancat cald, dar si rece.
Este pentru prima data cand pregatesc ciorba de dovlecei si am ramas placut surprinsa. Ori de cate ori vedeam pe cineva mancand ma intrebam cum poate sa fie gustos un dovlecel fiert cu alte legume, nici prin gand nu-mi trecea sa gust asa ceva. Recunosc m-am inselat teribil ... Ingrediente: 3 dovlecei 1 morcov 1 ardei gras verde 1 ardei gras rosu 1/2 telina cateva tulpini de telina 1 ceapa rosie mica 500 ml bors 100 grame smantana 25% 2 galbenusuri 3 linguri ulei sare, piper, boia patrunjel Curatam si taiem in bucati mici legumele. In trei linguri de ulei calim ceapa impreuna cu ardeii, morcovul si telina. Dovleceii ii lasam deoparte deoarece ii vom adauga mai tarziu. Turnam peste legume 1,5-2 L apa. Cand legumele sunt aproape fierte adaugam dovleceii si borsul (dat in clocot). Condimentam cu sare, piper si boia. Contiuam fierberea inca 15 minute si luam vasul de pe foc. Intr-un castron amestecam smantana si galbenusurile adaugam si 4-5 linguri din ciorba (pentru a dilua smanta
Cea mai simpla si cea mai rapida garnitura pregatita vreodata ... si in plus si foarte gustoasa ... Nu uitati ca brocoli este un adevarat depozit de vitamine si minerale... Ingrediente: 4 buchetele de brocoli 3 linguri sos de soia 3 linguri ulei de masline 3 linguri susan sare, piper si boia Brocoli se desface din buchetele si se pune intr-o tava tapetata cu hartie de copt, se adauga restul de ingrediente, se amesteca si se introduce la cuptor pentru aproximativ 10 minute. (eu am folosit o forma de silicon si brocoli nu s-a lipit). Simplu si rapid, nu? Si daca nu aveti intalnire :) ...puteti sa pregatiti un mujdei si sa stropiti brocoli dupa ce l-ati scos din cuptor. Pofta buna!
Ingrediente: 3 kg gogosari 1 kg morcov 2 conopide medii 1 plic boabe de mustar 1 plic boabe de piper 1 plic foi de dafin 500 ml otet 20 linguri de miere 100 ml ulei 4 linguri sare neiodata 1 legatura frunze de telina Gogosarii se curata de cotoare si seminte, se taie in bucati, se spala si se lasa la scurs de apa intr-o strecuratoare mare. Morcovul se curata, se spala si se taie rondele, urmeaza conopida sa fie taiata in buchete mici si spalata. Intr-un vas se face o saramura din 3 litri de apa, 500 ml otet, 100 ml ulei, foi de dafin. Cand incepe sa fiarba se scufunda pe rand legumele timp de 2 minute. Se pregatesc borcanele sterile in care punem frunze de telina, boabe de mustar, piper si se pun alternand gogosarii, morcovul si conopida. La final in fiecare borcan se mai adauga frunze de telina si saramura ramasa cu toate mirodeniile. Se pun capacele si se strang cat mai bine.
"Niciun week-end fara peste" !!! Inca ma tin de promisiunea aceasta ...fie ca este la cuptor, la gratar si mai putin prajit ...dar este peste. De preferat ar fi sa mergeti sa cumparati peste proaspat de la o pescarie ...si nu de la un supermarket sau hypermarket. Eu am avut neplacerea sa cumpar si sa constat acasa ca nu era tocmai proaspat. Evident puteti avea aceeasi neplacere si cu pescaria, insa probabilitatea este mai mica. Stiati ca „in tarile UE consumul de peste este, in medie, de 20 kilograme pe locuitor pe an, cei mai mari consumatori fiind Portugalia şi Spania cu 48, respectiv 45 de kilograme pe locuitor pe an” in timp ce in Romania este de numai 4,5 kg/ locuitor ???? (www. financiarul.ro) Dar sa trece sa preparam salaul cu legume ... Ingrediente: 2 bucati salau 2 lamai 3 crengute de rozmarin proaspat 5 linguri ulei de masline sare si piper legume congelate 3 linguri sos de soia boia apa Pestele se curata, ii taiem coada, capul si aripioarele
Tocam busuiocul (sau alte verdeturi) si le punem in suportul pentru cuburi de gheata (din congelator). Adaugam si apa, cat sa acopere verdeturile si dam la congelator. Cand pregatim mancarea, adaugam la final cubuletul de verdeata.
9 Comentarii
Craciun fericit!!! Pupici.