E vremea Craciunului ...ce poate fi mai potrivit decat un brad impodobit ...mos Craciun ...miros de portocala, turta dulce sau cozonac ...
Iata ca am inceput cu traditionalul cozonac, reteta aleasa a fost cea a Gabrielei Cara. ...desi am facut pentru a doua oara cozonaci ...eu zic ca eu iesit foarte buni. Senzationala aceasta reteta !!!

Ingrediente:
  • 1kg faina
  • 50g drojdie
  • 250g zahar
  • 550ml lapte
  • 200g unt
  • 5 galbenusuri
  • 1 lingurita rasa de sare
  • arome - coaja rasa de lamaie, portocala, esenta de rom, vanilie
  • umplutura dupa preferinta: rahat, stafide, nuci, mac, etc
Intr-un castron mare mare cernem faina de doua ori sa fie mai pufoasa. Incalzim laptele in care dizolvam zaharul si vanilia.
Pregatim apoi maiaua din drojdie cu putina faina si cateva linguri din laptele preparat deja, care nu trebuie sa fie fierbinte, apoi presaram peste maia o mana de faina si o lasam la loc cald cam 10-15 minute, sa creasca, pana se “crapa faina”.
Galbenusurile le frecam cu sare, coaja de lamaie si portocala.
Adaugam maiaua, restul de lapte caldut si galbenusurile dar amestecam cu mana si incepem incet sa framantam, adaugand treptat putin cate putin unt topit care trebuie sa fie caldut.
Si frantam si framantam asa timp de 30 minute, impaturind aluatul sau il iau in mana si apoi il trantesc de castron. Aici a fost mama care a tinut bine de mega covatica de lemn ca alfellll :).
Acoparim castronul cu un servet curat si lasam aluatul la crescut, in loc cald si ferit de curent, cam o ora si jumatate. Intre timp pregatim tavile care trebuie sa fie la temperatura camerei si le acoperim cu hartie de copt.
Luam aluatul crescut si il impartim in doua pentru cei doi cozonaci si mai impartim fiecare jumatate totin doua.
Intindem cate doua cate doua foile de aluat pe o pelicula fina de ulei, le adaugam umplutura si rulam.
Impletim cate doua si mai lasam la crescut in tava vreo 40 minute.
Ungem cu galbenus de ou amestecat cu lapte cozonacii si ii presaram cu zahar, mac sau susan.
Cozonacii ii coacem aproximativ 40-50 de minute.


12 Comentarii

neşe unver a spus…
super super mersi f mult merita facut
Sabina a spus…
Cum multa placere si sper sa te intorci sa-mi povestesti cum ti-a iesit!!!
Dana a spus…
Este prima data cand am framantat eu cozonacii si au iesit super buni si pufosi.
Sabina a spus…
Dana, ma bucur ca ai avut succes!
Anonim a spus…
Arata minunat sarbatori fericite
am vazut pe video ca albusurile se poate adauga la umplutura daca poti scrie cantitatile exacte de umplutura ca pe video
merci
ricafel44@gmail.com
Anonim a spus…
Mi-am amintit de anii copilariei si cozonacii mamei..m-as bucura sa-mi iasa si mie la fel...felicitari
Sabina a spus…
@ Anonim1, prea tarziu am vazut mesajul tau.

@Anonim2, ma bucur daca ti-am readus imagini frumoase din copilarie. Sper sa mai reusesc.
Anonim a spus…
Sper sa nu va dau pe spate cu ce intreb ,dar la cate grade trebuie sa fie cuptorul? Este pentru prima data cand fac cozonac si nici nu sunt celebru in bucatarie.Mersi
Felicitari pt. cea ce faci ,as putea spune ca din cauza ta am inceput sa gatesc :-)) Paste Fericit tuturor !
Sabina a spus…
Cuptorul il pun la 180 de grade atunci cand se coace cozonacul.
Multumesc frumos pentru mesaj, ma bucur sa aud ca te-ai apucat de treaba! Spor la lucru si te astept cu impresii :)
Elena a spus…
Multumesc mult,e cel mai bun cozonac pe care l-am facut vreodata,a iesit demential!!!!!!!!Am renuntat la reteta mea ,pe care o faceam de 20 de ani!!!
Anonim a spus…
eu l-am facut de multe ori si a iesit super dar vreau sa va intreb daca merge si drojdie uscata si cit.Multumesc
Anonim a spus…
pot folosi drojdie uscat in loc de drojdie proaspata