La sfarsitul saptamanii trecute am facut o scurta vizita unor rude din Prahova, in Drajna, langa Valenii de Munte. Aceasta localitate se intinde de a lungul vailor Teleajanului si Drajnei.
Cat vezi cu ochii numai verdeata, o multime de flori, pomi incarcati de roade (pruni, meri, peri). Natura domneste peste tot ...o minunatie!
Dar haideti sa intram si-n bucatarie. Am redescoperit aici o reteta de-a bunicii mele...pasatul. Pasatul este un fel de malai, dar macinat ceva mai mare. Intai se fierbe cu apa si putina sare (arata ca o mamaliguta mai moale). I se adauga zahar tos si zahar vanilat, iar la final laptele. Se amesteca tot timpul, pentru a nu se lipi de vas. Poate fi mancat cald, dar si rece. 
 








11 Comentarii

ophelia1983 a spus…
he he...dadeam un search pe gogle si am gasit postarea ta! chiar din Valenii de Munte sunt eu ( nu mai locuiesc in zona), si intr-adevar e specific la noi acest pasat! se face la " mosii de vara"! e asa buuuuuun!
vio a spus…
Superrrrr bunneeeeeeee! Si bunica mea facea dar la mine specific Teleorman. Iti multumesc pentru retetele tale minunate .
Anonim a spus…
Langa Campina se face numai din lapte Porumbul macinat (mai mare decat pt malai ) se da in clocot cu laptele si sarea, se stinge focul, se acopera si se lasa la inmuiat Cand este comestibil se pune zahar dupa gust apoi se scade pe foc mic amestecand continuu
florina a spus…
da e foarte bun pasatul mai pregatesc si eu cateodata dupa reteta bunicii mele care il pregatea in fiecare an de mosii de vara si-l punea pe vase
Anonim a spus…
Hristos ainviat, Sabrina . Si mama mea facea foarte deapasat ,dar iarna . Tot asa, malai macinat mare,il fierbea cu putina sare ,dar mai la urma punea untura topita dela porc ,neafumata . Se manca ,atunci cand era cald. Avea un gust deosebit. Am fost decurand la o prietena si a facut de mosii de primavara ,pasat asa cum zici tu,dar a pus si margarina . Eu i-am zis sa-mi ia din el pana sa puna zahar. Le-a placut mai mult asa . Hai ca te-am cam plictisit cu detalii .
Sabina a spus…
Salut, Anonim, nu ma plictisesti. Din contra e bine ca putem sa aflam lucruri noi.
Anonim a spus…
buna
si la mine se face pasat cu lapte
la varfuri dambovita
e bun dar acum in bucuresti nu gasesti nici malai pt mamaliga bun, daramite pentru pasat
Anonim a spus…
Salutare tuturor! Sunt foarte incantat sa incerc si eu aceasta reteta deoarece prietena imi povesteste tot timpul despre cat de bun e si cum ii facea bunica ei. Eu am o singura problema: se gaseste in comert? Din pacate nu prea am rude sau cunostinte pe la tara asa ca trebuie sa gasesc prin vreun magazin ceva. Daca aveti sugestii va astept cu nerabdare raspunsurile ^_^
Vlad
Anonim a spus…
Malai pentru pasat se gaseste in Piata Obor, am luat de curand de acolo. E porumb pisat atat cat trebuie
Anonim a spus…
extraordinar !!!!!!
mancam acest desert cand il prepara bunica... acum mult mult timp...
azi am gasit intamplator reteta ta , eu nu mi aminteam cum se prepara...

multumesc pentru reteta , voi cauta malai si sper sa mi iasa super bun :)
felicitari!!!!! sa nu pierdem retetele lasate de bunicii nostrii :)
Unknown a spus…
In copilarie...Hei ce vremuri frumoase erau! Și am mâncat și eu păsat când eram copil la mama.Tare bun mai era...am găsit porumb așa măcinat in piață la 16 februarie .l-am spălat bine în 5-6 ape,l-am fiert cu apă până când s-a înmuiat cca .1h și 30'am pus cam 200gr.de untură și zahăr după gust(nu foarte dulce) cam așa se face în Teleorman unde eu am copilărit.