Ingrediente:

  • 1 1/2 cani de faina alba
  • 1 cana faina neagra/secara
  • 1/2 cana tarate de grau
  • 2 linguri faina de in
  • 1 1/2 apa calduta
  • 1/2 plic de drojdie uscata
  • seminte (susan, in, floarea soarelui, dovleac, canepa, etc) - dupa preferinta
  • condimente: chimen, oregano, busuioc, ierburi de Provence (dupa preferinta un singur fel)
  • un praf de sare
  1. Intr-un vas se amesteca toate ingredientele pana se obtine un aluat apoi introducem vasul in frigider (da am scris bine, in frigider). Este indicat sa coacem paine dupa cel putin 12 ore.


Inainte de a coace paine, scoatem aluatul din vas pe o farfurie mare presarata cu faina. Punem aluatul in forma de copt tapetata cu hartie si lasam la dospit inca o ora (afara, nu in frigider), apoi introducem in cuptor. 
Coacem painea pana cand coaja devine rumena si se intareste.


Lasam painea sa se racoreasca si apoi se poate taia. 
Eu obisnuiesc sa pastrez paine chiar in forma ceramica impaturita in punga de plastic. 

Pofta buna!

11 Comentarii

Nati a spus…
Ce bine arata, si ce simplu se face, trebuie de incercat!
langmina a spus…
In primul rand e foarte sanatoasa,apoi arata asa de bine si cred ca are un gust delicios!
Sabina a spus…
Nati, mie imi place foarte mult, e si rapida, e si gustoasa.
Anonim a spus…
Ce gustoasa trebuie sa fie mie imi place mult painea neagra, o fac mereu in casa si o prefer atunci cand am de ales...am sa probez si eu reteta ta...multumesc!
O paine pe placul meu.pup!
Chivu Adrian a spus…
Arata super... o so rog pe mama sa imi faca si mie :P !
Sabina a spus…
Adrian, la cat de simpla e painea asta ...cu siguranta poti sa o faci si tu. Poate fi si o surpriza pentru mama ta :)
Anonim a spus…
Am incercat si eu reteta, insa mi se pare ca este foarte vartoasa si tare si se usuca de pe o zi pe alta. Poate am facut eu ceva gresit? Vreun pont? Multumesc si tine-o tot asa, te urmaresc de mult timp si esti o sursa de inspiratie.
Anonim a spus…
Inca ceva: de ce este atat de important sa lasam aluatul la frigider?
Sabina a spus…
Draga Anonim, painea pe baza de faina neagra este o paine mai vartoasa, nicidecum pufoasa. Dupa cum spuneam eu o pastrez in forma in care am copt-o invelita in punga de plastic...s-a pastrat proaspata si cinci zile.
Incearca sa maresti cantitatea de faina alba pana la doua cani si sa ramai cu jumatate din cantitatea de faina neagra.
La frigider are loc maturizarea aluatului si cu cat sta mai mult in frigider, cu atat painea va fi mai delicioasa. In plus avantajul este ca o pregatesti cand ai timp.
Sper ca aceste precizari sa-ti fie de folos. Multumesc pentru mesaje si te astept in continuare :)
Maria a spus…
Multumesc pentru raspunsul prompt. Am omis sa precizez ca a iesit totusi o bunatate de paine, i-a placut si sotului care este cam pretentios la mancare. Astazi am de gand sa incerc si reteta de paine neagra cu seminte - am o perioada de respingere a painii din comert :).
Mi-am dat seama ca am uitat sa ma semnez (scuze), Maria.