Toamna si iarna este o placere sa folosesc cuptorul, pregatesc tot felul de pateuri, cornuri, checuri si alte prajituri, insa ce-mi place cel mai mult ...este sa ma joc un pic cu aluatul de paine, sa-l vad cum dospeste si mai ales sa gust din paine aburinda. He, he, he ce mi-ar placea un cuptoras ca cel pe care il avea bunica.


Ingrediente:

  • 2 cani faina alba
  • 2 cani faina dietetica - macinis integral Galmopan
  • 15 grame drojdie proaspata
  • sare
  • 375 ml apa calduta
  • 1 lingura ulei de masline
  • 2 lingurite seminte de in
  • optional 2 lingurite ierburi aromatice (rozmarin, oregano, etc)
Intr-un vas cernem cu o sita faina alba, adaugam faina dietetica, ierburile aromatice, semintele de in si un praf de sare. Amestecam totul cu o lingura de lemn si facem o adancitura in mijloc.

Aici punem drojdia si adaugam 2-3 linguri de apa. Topim drojdia, incorporand atat cat este nevoie faina. Lasam sa dospeasca maiaua pana isi dubleaza volumul.
Cand maiua este gata, incepem sa pregatim aluatul: adaugam treptat apa calduta si uleiul de masline si framantam pana cand obtinem un aluat elastic. Intr-o forma tapetata cu hartie de copt (suficient de incapatoare) punem aluatul obtinut si il lasam sa dospeasca pana isi dubleaza volumul.

Preincalzim cuptorul si cand aluatul a dospit, dam tava la cuptor. Coacem paine pana cand devine rumena si trece testul scobitorii.
Se scoate din tava, lasam cateva minute sa se racoreasca si rupem ...este foarte buna ...coaja este crocanta, iar miezul foarte pufos...

0 Comentarii