sâmbătă, 11 februarie 2012

PAINE NEAGRA CU SEMINTE

De aproape doi ani de zile, pregatesc saptamanal aceasta paine...este o paine mestesugareasca, adica nu necesita framantare si aluatul poate fi lasat la dospit si cateva zile ...iar paine este la fel de buna. Reteta o am de la luciabp (RC). Mie imi place foarte mult, mai ales daca adaug si seminte ...multe seminte. Asadar sa revenim la reteta ...

Ingrediente:
  • 1 1/2 cani de faina alba
  • 1 cana faina neagra/secara
  • 1/2 cana tarate de grau
  • 2 linguri faina de in
  • 1 1/2 apa calduta
  • 1/2 plic de drojdie uscata
  • seminte (susan, in, floarea soarelui, dovleac, canepa, etc) - dupa preferinta
  • condimente: chimen, oregano, busuioc, ierburi de Provence (dupa preferinta un singur fel)
  • un praf de sare
Este cea mai simpla reteta de paine. 
Intr-un vas amestecam toate ingredientele si obtinem un aluat. Lasam la dospit o ora si apoi introducem vasul in frigider (da am scris bine, in frigider). Este indicat sa coacem paine dupa cel putin 12 ore.


Inainte de a coace paine, scoatem aluatul din vas pe o farfurie mare presarata cu faina. Punem aluatul in forma de copt tapetata cu hartie si lasam la dospit inca o ora (afara, nu in frigider), apoi introducem in cuptor. 
Coacem painea pana cand coaja devine rumena si se intareste.


Lasam painea sa se racoreasca si apoi se poate taia. 
Eu obisnuiesc sa pastrez paine chiar in forma ceramica impaturita in punga de plastic. 
Termen de valabilitate - 5 zile.


Pofta buna!

Copyright © 2014 În bucataria Sabinei