luni, 19 decembrie 2011

TAIEREA PORCULUI SAU IGNATUL

De cate ori mergeam la bunici in vacanta de Craciun, ajungeam dupa Ignat, in concluzie nu prea stiam cum pregateste bunica toate bunatatile. Anul acesta buna mea a aranjat taierea porcului, astfel incat sa putem sa ajungem si noi ...si uite asa am reusit, sa vad ce si cum face. E un obicei stravechi, inca de pe vremea dacilor, porcii fiind sacrificati in ritualuri, din respect fata de zei. Azi scopul principal este masa de Craciun.
N-am sa va povestesc cum e cu taierea propriu-zisa a porcului, pentru ca nu am asistat, nu pot ...
Dupa ce purcelul a fost impartit pe caprarii, se face pomana porcului, la care participa toti cei care au ajutat ...o dilema am insa ...ce facem cu postul ...sacrificarea se face-n post ...in fine, pentru mine nu se leaga aceast aspect.
 Pomana porcului


Si uite asa ne-a apucat seara, ce-i drept si macelarul nostru a cam intarziat. La sapte seara am inceput sa pregatim carnatii. Eu am dat carnita prin masina, grea meserie, pentru un soricel de birou ca mine :), iar bunica a pregatit matele si condimentelele. Acum urmeaza umplerea carnatilor, insa data asta jocul la manivela a fost ceva mai usor :)


Si uite asa am umplut vreo 13-14 carnati mari spre marea noastra surprinder...carnati trandafiri, cum le spune bunica. De ce trandafiri? Pentru ca este un carnat lung, din care se taie bucati mai mici, iar in momentul prajirii, marginile se danteleaza precum un trandafir. Sunt foarte buni cu muraturi sau cu mamaliguta calda.


Dupa umplere, carnatii trebuie lasati la loc uscat, eventual caldut, sa se usuce timp de o zi, apoi se pun la rece si dupa 3-4 zile la congelator, asta in cazul in care nu-i consumati sau nu se afuma.


Timpul a trecut mai repede decat credeam si uite asa, am lasat-o pe buna sa pregateasca in tihna si restul de bucate: tobite, caltabos, leber sau piftie.
Simt ca deja am sarbatorit Craciunul, a fost o experienta altfel, obiceiuri si traditii care usor usor se pierd in timp ...neintalnite la oras.

Iata ca revin cu un bucatele primite de la buna mea draga: leber, toba, slaninuta si caltabos.


Pofta buna!

Copyright © 2014 În bucataria Sabinei