De cate ori mergeam la bunici in vacanta de Craciun, ajungeam dupa Ignat, asadar nu prea stiam cum pregateste bunica toate bunatatile. Anul acesta, buna mea a aranjat taierea porcului, astfel incat sa putem sa ajungem si noi ...si uite asa am reusit, sa vad ce si cum face. E un obicei vechi, porcii fiind sacrificati in ritualuri, din respect fata de zei. Azi scopul principal este masa de Craciun.
N-am sa va povestesc cum e cu taierea propriu-zisa a porcului, pentru ca nu am asistat, nu pot ...
Dupa ce purcelul a fost impartit pe caprarii, se face pomana porcului, la care participa toti cei care au ajutat ...o dilema am insa ...ce facem cu postul ...sacrificarea se face-n post ...in fine, pentru mine nu se leaga aceast aspect, oricum nu tin post.


Si uite asa ne-a apucat seara, ce-i drept si macelarul nostru a cam intarziat. La sapte am inceput sa pregatim carnatii. Eu am dat carnea prin masina, grea meserie, pentru un soricel de birou ca mine, iar bunica a pregatit matele si condimentelele. Acum urmeaza umplerea carnatilor, insa de data aceasta jocul la manivela a fost ceva mai usor.


Si uite asa am umplut vreo 13-14 carnati mari spre marea noastra surprindere...carnati trandafiri, cum le spune bunica. De ce trandafiri? Pentru in momentul prajirii, marginile se fac precum un trandafir. Sunt foarte buni cu muraturi sau cu mamaliga calda.


Dupa umplere, carnatii trebuie lasati la loc uscat, eventual caldut, sa se usuce timp de o zi, apoi se pun la rece si dupa 3-4 zile la congelator, asta in cazul in care nu-i consumati sau nu se afuma.


Timpul a trecut mai repede decat credeam si uite asa, am lasat-o pe buna sa pregateasca in tihna si restul de bucate: tobe, caltabos, leber sau piftie.
Simt ca deja am sarbatorit Craciunul, a fost o experienta aparte.
Iata ca revin cu bucatele primite intre timp de la bunica mea draga: leber, toba, slaninuta si caltabos.


Pofta buna!

0 Comentarii