Cu totii ciocnim de Paste oua, asa e tradtiia la noi. Ati observat vreodata cum raman colorate albusurile de ou, datorita vopselurilor? Mie nu imi place sa raman murdara de vopsea ori sa vad albusul patruns de aceasta. De obicei ma chinui sa indepartez cu un cutit particelele atinse de vopsea...dar parca mai mult pierd vremea pana gustul oul. Acum am scapat de aceasta problema ...cum? ...vopsind ouale in mod natural.
Anul acesta am cumparat vopsea clasica, insa n-am folosit-o, am ales sa le "vopsesc" natural, cu foite de ceapa rosie.
Va povestesc in cele ce urmeaza cum am procedat:

Ingrediente:
  • foitele de la 1 kg de ceapa rosie
  • 500 ml apa
  • 5 oua
  • 2 linguri de otet
  • un praf de sare
Inainte cu vreo 12 ore desfacem de pe fiecare ceapa foitele uscate, le punem intr-un vas negru teflonat sau de inox si le lasam la frigider pana spre seara.
Ouale se spala usor cu un burete imbibat cu detergent pentru a le degresa.
Punem vasul cu foile de ceapa pe ochiul mic de la aragaz, adaugam doua linguri de otet si un praf de sare, iar cand apa incepe sa fiarba, adaugam rand pe rand ouale. Lasam sa fiarba 20-25 de minute sau pana cand obtinem nuanta dorita. La inceput vor fi mai pale, iar spre final vor capata o culoare mai inchisa. Daca le lasam in apa-n care au fiert pana se racesc ...obtinem o culoare mult mai intinsa.

Scoatem ouale pe un prosop de hartie si le lasam sa se racoreasca, apoi le ungem pe toata suprafata cu ulei pentru a capata luciu.


Daca dorim sa facem si alte oua, folosim aceleasi foite doar ca adaugam alte oua si apa cat sa le acopere. Pentru a obtine oua galbene sau portocalii, folositi foite de ceapa galbena. Am gasit si varianta de vopsire cu sfecla rosie. Incercati si aceasta varianta.


Cu indicatii mi-au fost de ajutor prietenii din comunitatea RC si Cristi (Bucatar Maniac). Va multumesc!

Va doresc ...spor la treaba !!!


0 Comentarii