Cu totii ciocnim de Paste oua, asa e tradtiia la noi. Ati observat vreodata cum raman colorate albusurile de ou, datorita vopselurilor? Mie nu imi place sa raman murdara de vopsea ori sa vad albusul patruns de aceasta. De obicei ma chinui sa indepartez cu un cutit particelele atinse de vopsea...dar parca mai mult pierd vremea pana gustul oul. Acum am scapat de aceasta problema ...cum? ...vopsind ouale in mod natural.
Anul acesta am cumparat vopsea clasica, insa n-am folosit-o, am ales sa le "vopsesc" natural, cu foite de ceapa rosie.
Va povestesc in cele ce urmeaza cum am procedat:

Ingrediente:
  • foitele de la 1 kg de ceapa rosie
  • 500 ml apa
  • 5 oua
  • 2 linguri de otet
  • un praf de sare
Inainte cu vreo 12 ore desfacem de pe fiecare ceapa foitele uscate, le punem intr-un vas negru teflonat sau de inox si le lasam la frigider pana spre seara.
Ouale se spala usor cu un burete imbibat cu detergent pentru a le degresa.
Punem vasul cu foile de ceapa pe ochiul mic de la aragaz, adaugam doua linguri de otet si un praf de sare, iar cand apa incepe sa fiarba, adaugam rand pe rand ouale. Lasam sa fiarba 20-25 de minute sau pana cand obtinem nuanta dorita. La inceput vor fi mai pale, iar spre final vor capata o culoare mai inchisa. Daca le lasam in apa-n care au fiert pana se racesc ...obtinem o culoare mult mai intinsa.

Scoatem ouale pe un prosop de hartie si le lasam sa se racoreasca, apoi le ungem pe toata suprafata cu ulei pentru a capata luciu.


Daca dorim sa facem si alte oua, folosim aceleasi foite doar ca adaugam alte oua si apa cat sa le acopere. Pentru a obtine oua galbene sau portocalii, folositi foite de ceapa galbena. Am gasit si varianta de vopsire cu sfecla rosie. Incercati si aceasta varianta.


Cu indicatii mi-au fost de ajutor prietenii din comunitatea RC si Cristi (Bucatar Maniac). Va multumesc!

Va doresc ...spor la treaba !!!


4 Comentarii

LENUTA a spus…
SUNT EMOTIONATA , ESTE PRIMA MEA VOPSIRE DE OUA, SI NU STIU CUM SA FAC SA OBTIN O CULOARE CAT MAI APROAPE DE CELE PE CARE LE-AI FACUT TU!!!!!!!!!
Ada a spus…
in reteta zici de 5 oua, si pe servetel ai decat 4, inseamna ca si tie ti s-a spart unul, ca si mie :d in rest nu credeam in reteta ta, dar m-am inselat. Foarte tare reteta!
Sabina a spus…
Ada, draga, al cincilea mi se parea ca nu se incadreaza in poza ...pe servetel ...iar in castron arata ca un mot ...
al cincilea era in spatele aparatului ...astepta cuminte sa fie mancat ...si crede-ma ca nu era spart :)
Anonim a spus…
Voi astea care va dati naturiste n-ati vopsit un ou in viata voastra, asa e?! Cum sa pui ouale direct in apa clocotita? Oricine a incercat macar o data sa vopseasca oua stie ca se crapa daca le pui direct in apa fiarta. Tb lasate mai intai cel putin 2 ore a temperatura camerei, sa se incalzeasca putin, si puse la fiert in apa rece, cu putina sare si otet, si lasate la foc mic pana fierb, iar apoi fierte nu mai mult de 10 - max 15 minute din momentul in care incepe sa clocoteasca apa. (Ba chiar si asa se mai crapa unul, doua, dar mai putine decat daca le puneti direct de la frigider in apa fiarta). Daca vreti sa vopsiti cu coji de ceapa, fierbeti mai intai foitele de ceapa separat, cu otet si un praf de sare, si dupa ce s-a inrosit apa, dati fiertura la o parte de pe foc si lasati-o sa se raceasca, pana ajunge la temperatura camerei. Intre timp degresati ouale, lasati-le sa stea la temp camerei cel putin 2 ore (desi recomandabil tb spalate cu o seara inainte si lasate asa peste noapte, iar vopsirea se face dimineata). De abia apoi se pun ouale in apa rosie racita, de la ceapa, si se fierb la foc mic, sa creasca temperatura treptat, ca sa nu se crape, sa fie intregi, frumoase si sa le puteti ciocni in ziua de Pasti.
Le mai puteti lasa in apa dupa ce ati oprit focul si le dati la o parte de pe foc, pana capata o culoare mai intensa, (dar in nici un caz 25 de minute in apa clocotita, cum ati spus mai sus, ca asa se fac toate zob!) Alt secret pe care-l mai puteati da e sa le punem intr-un vas suficient de mare ca sa aiba loc sa stea toate la orizantala (ca sa iasa banutul de aer pe lateral, sa fie mai rezistenta la ciocnit) si sa aiba destul spatiu intre ele sa nu se ciocneasca atuci cand incepe sa fiarba apa. De asemenea, focul mic va face ca ele sa "joace" mai putin, sa nu se ciocneasca si sa se sparga can fierb, deci sub nici o forma nu fati focul prea tare. Operatiunea asta necesita rabdare!

Foarte frumos ca vrei sa dati sfaturi, dar dati instructiunile corect, nu asa, doar ca sa va faceti trafic pe site, ca asa mai mult rau facet, si e pacat. Daca nu stiti, informati-va si voi din alte parti, de pe net, de la bunici, ca nu e greu. Va rog, corectati! E bine sa transmitem mai departe cunostintele astea intregi, ca sa ajutam pe cei cu mai putina experienta si, probabil, mai putini bani de dat pe oua!