COZONAC FLOARE
Ingrediente:
- 500 grame faina
- 1 cub drojdie (25 grame)
- Nutella
- 1 ou + 1 galbenus pentru final
- 100 grame zahar
- 70 grame unt
- 250 ml lapte
- 1 plic zahar vanilat
- un praf de sare
- Intr -un vas se cerne faina, se face o mica adancitura in care se pune drojdia peste care se presara putin zahar. Drojdia se dizolva adaugandu-se 2-3 linguri de lapte caldut, apoi se lasa pana isi dubleaza volumul.
- Se adauga la drojdie oul intreg, praful de sare, zaharul vanilat si treptat restul de lapte incalzit in care s-au topit zaharul si untul. Se obtine astfel un aluat usor de modelat, care se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.
- Cuptorul se preincalzeste la 180 grade Celsius. Aluatul se imparte in doua, se intind doua foi si cu ajutorul unui vas rotund (se poate folosi chiar cel in care s-a framantat aluatul) se decupeaza forma perfect rotunda.
- Intr-o tava se pune hartie de copt, se adauga prima foaie, se intinde un strat generos de Nutella, peste care se adauga a doua foaie.
- Se marcheaza centru foilor cu ajutorul unui pahar, apoi se taie in patru parti egale, fara a depasi portiunea marcata. Fiecare patrime se imparte in alte patru parti mici. Se obtin astfel saisprezece fasii, care se rasucesc de doua ori, doua cate doua, unindu-le la capete.
- Floarea cozonac de unge cu un galbenus amestecat cu 1 lingura de lapte si se da la cuptorul preincalzit pana cand se rumeneste.
Pofta buna!
2 Comentarii