Asta vara, in drumul spre serviciu treceam uneori pe langa o batranica, venea sa vanda langa statia de metrou cate ceva de prin gradina: rosii, vinete, fasole verde, patrunjel sau marar ... legume de gradina mici si pricajite, dar foarte gustoase. Am cumparat de cateva ori si am intrat in vorba cu dumneaei si nu avea o poveste prea fericita. 
Anul acesta batranica a revenit. Ieri a adus stevie si patrunjel ...e lesne de inteles de ce batrana vine dintr-un sat de langa Bucuresti, sa vanda cateva legaturi de verdeata la metrou...
Si nu, nu ma intelegiti gresit, nu incurajez comertul la colt de strada, insa e vorba de o batrana de 80 si ceva de ani, care pentru cativa lei bate atata drum de la 4-5 dimineata, pentru ca altfel nu mai poate urca in microbuz de atatia navetisti...

Cu stevia cumparata si cu branza si oua de tara primite de la bunica mea draga, am pus la cale aceasta placinta sarata.

Ingrediente:
  • 750 grame branza dulce de vaca
  • 100 grame cas de vaca proaspat (sau alta branza nesarata)
  • 2 legaturi de stevie
  • 1 legatura marar
  • 7 oua
  • 1 pachet foi de placinta decongelate
  • ulei pentru uns foile de placinta
  • 200 grame smantana
  • 150 ml apa minerala
  • sare
  1. Frunzele de stevie se curata, se oparesc timp de 2 minute in apa fierbinte si se toaca.
  2. Pentru umplutura se amesteca: branza dulce, casul dat pe razatoare, stevia, mararul tocat, 150 g din cantitatea de smantana si 5 oua si sare.
  3. Intr-o tava tapetata cu hartie de copt, se pun pe rand doua foi de placinta care se ung cu pensula cu ulei, apoi un strat din amestecul de branza si din in loc stevie tocata, apoi alte doua foi unse si tot asa pana cand se termina branza. 
  4. Placinta se taie cu ajutorul unui cutit bine ascutit inainte de a fi introdusa la cuptor. 
  5. Din ultimele doua oua, cele 50 de grame de smantana ramase, apa minerala si un praf de sare se obtine un amestec, care se toarne uniform pe toata suprafata placintei.
  6. Placinta se introduce in cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius pana cand se rumeneste la suprafata.

Placinta cu branza si stevie poate fi un delicios mic dejun sau chiar o cina usoara.

Pofta buna!

8 Comentarii

Antonina a spus…
Din pacate sunt atat de multi oameni nefericiti pentru care merita sa ne oprim in loc cateva minute bune, sa le daruim macar o vorba buna, daca nu putem sa venim mereu si cu ajutor.

Minunata poza si placintica!
Te pupic. Eu incep mai nou de la 8 ;) ne-au schimbat programul. Poate ne tragem de maneca data viitoare la metrou;)
Licuta Marin a spus…
Un aperitiv grozav de bun!!!Pupici!
Anonim a spus…
Ce bunatate ai pregatit!Eu aici nu am stevie,cu ce asi putea sa inlocuiesc?
Te pup,Daniela
Anonim a spus…
Am uitat sa te intreb,smintina este din cea sarata(sour cream)?
Daniela :)
Sabina a spus…
Danieluta, incearca sa inlocuiesti cu spanac ...sau spune-mi ce verzituri mai gasesti tu pe la tine?

Cat despre smanatana ...iti trebuie din cea sarata ...deci smantana aceea dulce pe care o folosim la paste sau prajituri.
Fab Chef a spus…
Placinta sarata - de-li-cios. Trebuie sa fie mai mult decat delicioasa. Si intr-adevar sunt o idee foarte buna pentru mic dejun sau cina. Foarte apetisanta!
Sabina a spus…
Salut, Chef Fab! Ma pregatesc de a doua serie de placinta pe saptamana aceasta :) asta spune multe, nu?
Multumesc de vizita si te mai astept.
Cristina a spus…
Grozava placintica! Si eu cumpar de la diversi batranei care par sa aiba o poveste reala in spate... Din pacate multi sunt doar explotati, sau au povesti inchipuite, iar copiii lor se rusineaza pentru ca au case, au bani din pensie.