COZONACEL CU MAC SI STAFIDE
Dupa o plimbare matinala de toamna in gradina botanica am revenit acasa tocmai cand incepea sa ploua. Frigul ne-a tinut in casa, dar ne-am facut de lucru, cozonacind. Am pus la cale trei cozonacei cu mac si stafide. Parfumul raspandit in casa, mi-a dat impresia ca a sosit Craciunul :) ...oricum nu mai e mult pana atunci ...
Ingrediente:
- 500 grame faina
- 15 grame drojdie proaspata
- 150 grame zahar
- 250 ml lapte
- 1/2 pachet de unt
- 3 oua + un galbenus pentru uns cozonaceii la final
- 200 grame de mac
- cateva stafide
- un strop de sare
- zahar vanilat (de casa = zahar puda+pastaie de vanilie)
Cernem faina si facem o adancitura in mijloc, aici punem drojdia, presaram putin zahar si adaugam trei linguri de lapte caldut. "Desfacem" drojdia, presaram putina faina peste maia si lasam la dospit timp de 10-15 minute, la loc caldut. Acum e momentul sa preincalzim cuptorul.
Separam ouale, amestecam galbenusurile cu zahar vanilat si un praf de sare.
Separam ouale, amestecam galbenusurile cu zahar vanilat si un praf de sare.
Incepem sa framantam aluatul, incorporand galbenusurule la drojdie si adaugand treptat laptele caldut in care am topit zaharul si un praf de sare. Aluatul devine cleios si incepe sa se prinda de maini, adaugand treptat untul topit, va incepe sa se dezlipeasca de pe maini. Framantam cel putin 20 de minute. La final presaram putina faina in vas si peste aluat si lasam la dospit vreme de o ora si jumatate, chiar doua daca aveti rabdare.
In continuare batem albusuruile spuma impreuna cu un praf de sare. Amestecam macul impreuna cu albusurile, putina sare si zahar vanilat. Clatim stafidele pentru a indeparta eventualele impuritatile.
Pregatim tavile, tapetandu-le cu hartie de copt si tinandu-le langa cuptor.
Impartim aluatul in doua parti egale si pe masa unsa cu ulei intindem cu mainile cate o foaie, peste care adaugam umplutura de mac si cateva stafide. Rulam cozonaceii si il punem direct in tava. Ungem cozonaceii cu galbenus de ou si presaram zahar tos. Lasam sa dospeasca inca 30 de minute si apoi introducem tavile la cuptor. Avem grija sa intoarcem tavile dupa aproximativ 30 de minute (cand incep sa se rumeneasca). Cozonaceii sunt gata cand trec de testul scobitorii si sunt rumeni. Lasam sa se racoreasca si apoi savuram :))
Pofta buna si savurati momentul dulce!!!
12 Comentarii
De framantat ...am framantat cam 20 de minute ...o adevarata lectie de fitness :))
Sa stii ca si mie mi-ai facut pofta! De la craciun nu am mai facut cozonac.
De mult ma gandesc sa fac o painica dulceaga, ceva asemanator cu cozonacul dar nu atat de dulce, dar cum la mine in casa e paine din abundenta... nu mai ajung sa fac.
Intodeauna cand fac paine dulce sau cozonac, il pastrez pentru micul dejun, si avand paine, mancam paine.
Totusi cred ca tu imi dai un imbold sa ma gandesc mai serios in a face unul, ca de mult nu am mai mancat ceva dulce.
Te pup.
Diana