SALATA OLIVIER
Dupa masa de Craciun, urmeaza un nou val culinar, cel din noaptea de Revelion.
Azi vreau sa povestim despre salata Olivier, pe care majoritatea gospodinelor o pregatesc pentru masa din ultima zi a anului ... mai de romaneste una dintre variantele salatei Boeuf.
Revenind la acest domn Lucien Olivier, bucatar sef la Hermitage (Moscova), care a creat la 1860 o combinatie de salata ce continea: limba de vita, caviar, salata verde, langustina, capere sau rata afumata si un sos pe baza de maioneza, devenind repede emblema restaurantului. Cum ingredientele de baza erau destul de scumpe, mai tarziu au aparut tot felul de combinatii, cu tot felul de denumiri.
Eu am ales sa pregatesc o varianta a salatei, fara carne, doar cu legume si cu maioneza de casa. Combinatia de fata se mai intalneste si sub denumirea de a la russe sau boeuf (fara boeuf :)).
Ingrediente:
- 5 cartofi potriviti si de aceeasi dimensiune
- 4-5 morcovi
- 3 radacini de pastranac
- 1 telina
- 7-8 castraveti murati
- un borcan de gogosari murati
- pentru maioneza: un nou fiert si unul crud, ulei, 3 linguri smantana, mustar si zeama de lamaie
- sare si piper
Taiem cubulete si legumele fierte, le amestecam impreuna cu muraturile (scurse de surplusul de lichid), condimentam cu sare, piper si boia si adaugam maioneza. Am taiat inclusiv albusul de la oul fiert pentru maioneza (la care am adaugat si trei linguri de smantana ).
Amestecam bine toate ingredientele si dam pentru 1-2 ore la frigider. Servim ! Pofta buna !
Ca o paranteza ...nu imi place absolut deloc salata aranjata ca un tort, impopotonata cu tot felul de inscriptionari si cu un strat generos de maioneza deasupra; cand eram mica, mergeam in vizita si daca aveam la masa un astfel de "tort", ocoleam cu succes maioneza de deasupra.
0 Comentarii