Si daca tot a venit frigul, ce poate fi mai bun decat o supa sau o ciorbita calda ...?! Si unde mai pui daca ai si ceva carnita de pui de tara si niscaiva taitei de casa, langa bogatia de legume din piata ...rezultatul va fi cu siguranta unul exceptional. Ingrediente: carne de pui de tara (aripi, piept, pipota, ficatel, etc) 1 telina mica cu tot cu frunze 2 cartofi 1 ceapa 5 rosii 1 ardei gras rosu si 1 galben 1 morcov potrivit taitei de casa 500 ml bors acru patrunjel si leustean proaspat sare Punem la fiert carnea de pui, avand grija sa indepartam spuma formate la suprafata. Intre timp curatam si spalam legumele (morcovul, cartofii, telina, tulpinitele de telina, ardeii), apoi le taiem cubulete. Cand carnea este fiarta, adaugam legumele si cotinuam fierbrea. Rosiile le dam pe razatoare si obtinem un suc de rosii pe care il vom adauga la ciorba. Lasam sa fiarba inca 10 minute, punem taiteii si condimentam cu sare. Intre timp dam in clocot ...
Ciorba este un preparat traditional, un amestec din radacinoase, legume, leguminoase, apa, bors si de cele mai multe ori si carne. Dupa preferinta ciorbele se acresc cu bors, suc de lamaie, sare de lamaie, suc de rosii, zeama de varza, corcoduse sau zarzare. Verdeata este nelipsita de la prepararea ciorbelor, de obicei se adauga patrunjel, leustean, marar sau tarhon. Principalul avantaj al ciorbelor este ca poate fi consumata la orice ora din zi, indicata chiar si in unele diete (ciorba de varza). Ciorba de dovlecei Ciorba de cartofi cu afumatura aromata cu tarhon Ciorba de oase de porc Ciorba de pui cu taitei Ciorba de stevie
"Niciun week-end fara peste" !!! Inca ma tin de promisiunea aceasta ...fie ca este la cuptor, la gratar si mai putin prajit ...dar este peste. De preferat ar fi sa mergeti sa cumparati peste proaspat de la o pescarie ...si nu de la un supermarket sau hypermarket. Eu am avut neplacerea sa cumpar si sa constat acasa ca nu era tocmai proaspat. Evident puteti avea aceeasi neplacere si cu pescaria, insa probabilitatea este mai mica. Stiati ca „in tarile UE consumul de peste este, in medie, de 20 kilograme pe locuitor pe an, cei mai mari consumatori fiind Portugalia şi Spania cu 48, respectiv 45 de kilograme pe locuitor pe an” in timp ce in Romania este de numai 4,5 kg/ locuitor ???? (www. financiarul.ro) Dar sa trece sa preparam salaul cu legume ... Ingrediente: 2 bucati salau 2 lamai 3 crengute de rozmarin proaspat 5 linguri ulei de masline sare si piper legume congelate 3 linguri sos de soia boia apa Pestele se curata, ii taiem coada, capul si aripioarele...
Ingrediente: 2 dovlecei 1 ou 100 grame branza telemea rasa 3 linguri de faina o legatura de marar sare, piper si praf de chili 2 linguri ulei de masline Dovleceii se spala, se curata de coaja si se dau pe razatoarea mare, apoi se presara cu sare. Se lasa timp de 10 minute si se scurg de surplusul de lichid. Intr-un vas se pun dovleceii, branza, mararul tocat, oul, faina, piper dupa gust, optional chili si se omogenizeaza bine pana se obtine o compozitie consistenta. Se formeaza chiftelutele si se pun direct in tava de cuptor cu hartie de copt. Tava se introduce in cuptorul preincalzit pentru 20-25 de minute, avand grija sa fie intoarse si pe a doua parte pentru a se rumeni. Se pot savura simple sau cu mujdei. Va doresc ...Pofta buna!
Ingrediente: 1 cana zahar 1 cana apa 1/2 cana ulei 4-5 linguri cu gem sau dulceata de orice fel 3 linguri cacao o mana nuci pisate o jumatate plic praf de copt 2 cani faina fructe confiate, stafide diferite arome (zahar vanilinat, esente) Se amesteca toate ingredientele pana sa face o pasta si se pune in tava unsa si tapetata cu faina/ hartie de copt. Se coace la foc potrivit 40-45 de minute. Pe deasupra se intinde o glazura de ciocolata si se poate presara si nuca. Se taie abia cand este racita.
Este pentru prima data cand pregatesc ciorba de dovlecei si am ramas placut surprinsa. Ori de cate ori vedeam pe cineva mancand ma intrebam cum poate sa fie gustos un dovlecel fiert cu alte legume, nici prin gand nu-mi trecea sa gust asa ceva. Recunosc m-am inselat teribil ... Ingrediente: 3 dovlecei 1 morcov 1 ardei gras verde 1 ardei gras rosu 1/2 telina cateva tulpini de telina 1 ceapa rosie mica 500 ml bors 100 grame smantana 25% 2 galbenusuri 3 linguri ulei sare, piper, boia patrunjel Curatam si taiem in bucati mici legumele. In trei linguri de ulei calim ceapa impreuna cu ardeii, morcovul si telina. Dovleceii ii lasam deoparte deoarece ii vom adauga mai tarziu. Turnam peste legume 1,5-2 L apa. Cand legumele sunt aproape fierte adaugam dovleceii si borsul (dat in clocot). Condimentam cu sare, piper si boia. Contiuam fierberea inca 15 minute si luam vasul de pe foc. Intr-un castron amestecam smantana si galbenusurile adaugam si 4-5 linguri din ciorba (pe...
Dupa o plimbare matinala de toamna in gradina botanica am revenit acasa tocmai cand incepea sa ploua. Frigul ne-a tinut in casa, dar ne-am facut de lucru, cozonacind. Am pus la cale trei cozonacei cu mac si stafide. Parfumul raspandit in casa, mi-a dat impresia ca a sosit Craciunul :) ...oricum nu mai e mult pana atunci ... Ingrediente: 500 grame faina 15 grame drojdie proaspata 150 grame zahar 250 ml lapte 1/2 pachet de unt 3 oua + un galbenus pentru uns cozonaceii la final 200 grame de mac cateva stafide un strop de sare zahar vanilat (de casa = zahar puda+pastaie de vanilie) Cernem faina si facem o adancitura in mijloc, aici punem drojdia, presaram putin zahar si adaugam trei linguri de lapte caldut. "Desfacem" drojdia, presaram putina faina peste maia si lasam la dospit timp de 10-15 minute, la loc caldut. Acum e momentul sa preincalzim cuptorul. Separam ouale, amestecam galbenusurile cu zahar vanilat si un praf de sare. Incepem sa framantam al...
Asta vara, in drumul spre serviciu treceam uneori pe langa o batranica, venea sa vanda langa statia de metrou cate ceva de prin gradina: rosii, vinete, fasole verde, patrunjel sau marar ... legume de gradina mici si pricajite, dar foarte gustoase. Am cumparat de cateva ori si am intrat in vorba cu dumneaei si nu avea o poveste prea fericita. Anul acesta batranica a revenit. Ieri a adus stevie si patrunjel ...e lesne de inteles de ce batrana vine dintr-un sat de langa Bucuresti, sa vanda cateva legaturi de verdeata la metrou... Si nu, nu ma intelegiti gresit, nu incurajez comertul la colt de strada, insa e vorba de o batrana de 80 si ceva de ani, care pentru cativa lei bate atata drum de la 4-5 dimineata, pentru ca altfel nu mai poate urca in microbuz de atatia navetisti... Cu stevia cumparata si cu branza si oua de tara primite de la bunica mea draga, am pus la cale aceasta placinta sarata. Ingrediente: 750 grame branza dulce de vaca 100 grame cas de vaca pro...
0 Comentarii