Si daca tot a venit frigul, ce poate fi mai bun decat o supa sau o ciorbita calda ...?! Si unde mai pui daca ai si ceva carnita de pui de tara si niscaiva taitei de casa, langa bogatia de legume din piata ...rezultatul va fi cu siguranta unul exceptional. Ingrediente: carne de pui de tara (aripi, piept, pipota, ficatel, etc) 1 telina mica cu tot cu frunze 2 cartofi 1 ceapa 5 rosii 1 ardei gras rosu si 1 galben 1 morcov potrivit taitei de casa 500 ml bors acru patrunjel si leustean proaspat sare Punem la fiert carnea de pui, avand grija sa indepartam spuma formate la suprafata. Intre timp curatam si spalam legumele (morcovul, cartofii, telina, tulpinitele de telina, ardeii), apoi le taiem cubulete. Cand carnea este fiarta, adaugam legumele si cotinuam fierbrea. Rosiile le dam pe razatoare si obtinem un suc de rosii pe care il vom adauga la ciorba. Lasam sa fiarba inca 10 minute, punem taiteii si condimentam cu sare. Intre timp dam in clocot borsul si il
La sfarsitul saptamanii trecute am facut o scurta vizita unor rude din Prahova, in Drajna, langa Valenii de Munte. Aceasta localitate se intinde de a lungul vailor Teleajanului si Drajnei. Cat vezi cu ochii numai verdeata, o multime de flori, pomi incarcati de roade (pruni, meri, peri). Natura domneste peste tot ...o minunatie! Dar haideti sa intram si-n bucatarie. Am redescoperit aici o reteta de-a bunicii mele...pasatul. Pasatul este un fel de malai, dar macinat ceva mai mare. Intai se fierbe cu apa si putina sare (arata ca o mamaliguta mai moale). I se adauga zahar tos si zahar vanilat, iar la final laptele. Se amesteca tot timpul, pentru a nu se lipi de vas. Poate fi mancat cald, dar si rece.
Tocam busuiocul (sau alte verdeturi) si le punem in suportul pentru cuburi de gheata (din congelator). Adaugam si apa, cat sa acopere verdeturile si dam la congelator. Cand pregatim mancarea, adaugam la final cubuletul de verdeata.
Ingrediente: 2 dovlecei 1 ou 100 grame branza telemea rasa 3 linguri de faina o legatura de marar sare, piper si praf de chili 2 linguri ulei de masline Dovleceii se spala, se curata de coaja si se dau pe razatoarea mare, apoi se presara cu sare. Se lasa timp de 10 minute si se scurg de surplusul de lichid. Intr-un vas se pun dovleceii, branza, mararul tocat, oul, faina, piper dupa gust, optional chili si se omogenizeaza bine pana se obtine o compozitie consistenta. Se formeaza chiftelutele si se pun direct in tava de cuptor cu hartie de copt. Tava se introduce in cuptorul preincalzit pentru 20-25 de minute, avand grija sa fie intoarse si pe a doua parte pentru a se rumeni. Se pot savura simple sau cu mujdei. Va doresc ...Pofta buna!
Ingrediente: 1 ou 1 felie bacon 1 felie branza cheddar 1 felie paine fasii parmezan salata cateva rosii cherry fulgi de chili Se prajeste oul. Felia de bacon se prajeste intr-o tigaie antiaderenta. In aceeasi tigaie se prajeste felia de paine pe o parte, fara a indeparta grasimea ramasa de la bacon. Se intoarce felia de paine, peste care se pune felia de bacon si branza cheddar. Se acopera cu un capac pentru a topi branza. Cand painea s-a prajit pe a doua parte, se pune pe o farfurie si se adauga oul prajit si fulgii de chili. Se serveste cu salata, rosii cherry si fasii de parmezan. Pofta buna!
Ingrediente: 1 cana zahar 1 cana apa 1/2 cana ulei 4-5 linguri cu gem sau dulceata de orice fel 3 linguri cacao o mana nuci pisate o jumatate plic praf de copt 2 cani faina fructe confiate, stafide diferite arome (zahar vanilinat, esente) Se amesteca toate ingredientele pana sa face o pasta si se pune in tava unsa si tapetata cu faina/ hartie de copt. Se coace la foc potrivit 40-45 de minute. Pe deasupra se intinde o glazura de ciocolata si se poate presara si nuca. Se taie abia cand este racita.
E vremea Craciunului ...ce poate fi mai potrivit decat un brad impodobit ...mos Craciun ...miros de portocala, turta dulce sau cozonac ... Iata ca am inceput cu traditionalul cozonac, reteta aleasa a fost cea a Gabrielei Cara . ...desi am facut pentru a doua oara cozonaci ...eu zic ca eu iesit foarte buni. Senzationala aceasta reteta !!! Ingrediente: 1kg faina 50g drojdie 250g zahar 550ml lapte 200g unt 5 galbenusuri 1 lingurita rasa de sare arome - coaja rasa de lamaie, portocala, esenta de rom, vanilie umplutura dupa preferinta: rahat, stafide, nuci, mac, etc Intr-un castron mare mare cernem faina de doua ori sa fie mai pufoasa. Incalzim laptele in care dizolvam zaharul si vanilia. Pregatim apoi maiaua din drojdie cu putina faina si cateva linguri din laptele preparat deja, care nu trebuie sa fie fierbinte, apoi presaram peste maia o mana de faina si o lasam la loc cald cam 10-15 minute, sa creasca, pana se “crapa faina”. Galbenusurile le frecam cu sare, coaja d
Cea mai simpla si cea mai rapida garnitura pregatita vreodata ... si in plus si foarte gustoasa ... Nu uitati ca brocoli este un adevarat depozit de vitamine si minerale... Ingrediente: 4 buchetele de brocoli 3 linguri sos de soia 3 linguri ulei de masline 3 linguri susan sare, piper si boia Brocoli se desface din buchetele si se pune intr-o tava tapetata cu hartie de copt, se adauga restul de ingrediente, se amesteca si se introduce la cuptor pentru aproximativ 10 minute. (eu am folosit o forma de silicon si brocoli nu s-a lipit). Simplu si rapid, nu? Si daca nu aveti intalnire :) ...puteti sa pregatiti un mujdei si sa stropiti brocoli dupa ce l-ati scos din cuptor. Pofta buna!
Daca-i toamna, inseamna ca-i loc de placinte. Acu-i momentul sa revenim la cocaturi de-ale cuptorului ...pentru inceput va propun...placinte taranesti cu dovleac si nuci. Ingrediente aluat: 450 grame faina 15 grame drojdie proaspata 250 ml apa calduta 100 grame unt + 50 grame (la temperatura camerei) un praf de sare Dizolvam drojdia si framantam un aluat din ingredientele pe mai sus (doar 100 grame unt). Nu necesita timp de dospire. Aluatul se imparte in doua si se intinde intr-un strat cat mai subtire in doua foi. Pe fiecare foaie se intinde umplutura de dovleac si se pun din loc in loc cubule mici de unt. Se strange foaia si se taie pe jumatate. Se obtin astfel 4 bucati de placinta, pe care le punem in tava tapetata cu faina. Ungem pe deasupra placinta cu unt topit si o dam la cuptor pana se rumeneste. Ingrediente umplutura: un dovleac placintar (aprox. 1 kg) zahar (las la aprecierea fiecaruia cantitatea) scotisoara doua maini zdravene de nuci un praf de sare
0 Comentarii