duminică, 10 aprilie 2011

PLACINTA CU SPANAC SI BRANZA DE BURDUF

In fiecare primavara incerc o noua varianta de placinta cu spanac. Daca in 2009 am pregatit varianta greceasca spanakopita, anul trecut am avut placintele cu spanac si stevie, acum ales placinta cu spanac si branza de burduf. Reteta de fata am gasit-o saptamana aceasta pe site-ul Laurei Laurentiu, eu am modificat pe ici pe colo cateva ingrediente.
Am fost azi la targul de la MTR de langa piata de flori cu gandul de a cumpara urda pentru placinta cu pricina, insa baciul sibian n-avea. Am gustat si din branza de burduf si imediat am asociat-o cu spanacul meu. Sosita acasa, mi-am pus sortul de bucatarie si am trecut la atac ...ce-a iesit? ...o bunatate de placinta.

Ingrediente:

Aluat:
  • 500 grame faina
  • 300 ml apa
  • 10 grame drojdie uscata
  • un praf de sare
  • trei linguri ulei de masline
Umplutura:
  • 3 cepe rosii
  • 1,5 kg spanac proaspat
  • 1 legatura de stevie
  • 2-3 linguri de ulei de masline
  • 250 grame branza de burduf
  • 50 grame telemea
  • un ou si susan (pentru decor)
Curatam spanacul, il spalam si il punem la fiert, il scurgem de apa si lasam deoparte.
Dizolva drojdia in apa calduta, amestecam faina cu sarea si framantam un aluat neted, adaugand si uleiul de masline. Lasam aluatul sa creasca intr-un loc caldut pana isi dubleaza volumul.
Intre timp calim ceapa, adaugam spanacul tocat si stevia taiata.Condimentam cu sare si piper si lasam amestecul sa se raceasca.
Preincalzim cuptorul la 200 grace Celsius. 
Acoperim masa cu o fata de masa curata si o presaram cu faina din abundenta. Intindem aluatul intr-o foaie mare, pe cat posibil intr-o forma dreptunghiulara si cat mai subtire. Stropim foaia cu 2-3 linguri de ulei de masline, presaram cu amestecul de spanac si branza faramitata.


Ridicam usor marginile aluatului de pe laturile lungi si impachetam placinta in 3-4 straturi, formand un dreptunghi alungit. Transferam placinta intr-o tava cu hartie de copt, ungem cu galbenus de ou si presaram cu susan. Taiem placinta si o introducem la cuptor pentru 10 minute la 200 de grade si alte 30 de minute la 180.
Servim placinta calduta sau rece, este la fel de buna ...


Pofta buna si o saptamana usoara !!!
Copyright © 2014 În bucataria Sabinei