duminică, 21 iunie 2009

TORT KODRIT KADIR

"Kadir Kodrit este prajitura arabeasca cu crema caramel. Foarte uşor de pregatit, atractiva şi cu gust teribil gust." Aceasta este descrierea facuta de Maria pentru acest tortulet. Imaginile ei insa m-au covins ca trebuie sa o fac cat mai repede. Concluzia: o minunatie!
Si iata cum am procedat:

Ingrediente:


pentru caramel:
  • 800 ml lapte
  • 5 ouă
  • 200 g zahăr
  • 1 zahar vanilinat
  • 1 esenta de rom
pentru blat:
  • 1 ou
  • 100 grame zahar
  • 100 ml lapte
  • 100 ml ulei
  • 1/2 plic praf de copt
  • 100 grame faina
  • 3 linguri de cacao
  • 1 lingura de cafea/ness
Pentru blat amestecam intr-un vas oul zaharul, laptele, uleiul, faina amestecata cu praful de copt si pudra de cacao cu ness. Amestecam bine.
Pentru caramel batem ouale cu zaharul, apoi adaugam zaharul vanilat, esenta de rom, un praf de sare şi laptele. Amestecam bine si lasam deoparte.
Intr-un alt vas, caramelizam cinci linguri de zahar. Lasam putin sa se intareasca si adaugam caramelul facut mai devreme. Imediat turnam in mijloc compozitia de blat. Va arata foarte ciudat, pentru ca se va imprastia in tot vasul, insa fiti fara grija la coacere se va ridica la suprafata.
Introducem vasul in cuptorul incalzit pentru aproximativ 35-40 de minute. Pentru o mai buna siguranta facem testul scobitoarei. Mie mi s-a intamplat ca balatul sa se crape insa nu a fost nicio problema.

Cand este gata scoatem vasul din cuptor si lasam sa se raceasca. Apoi punem platoul pe care vrem sa servim tortul peste vasul care a fost in cuptor (atentie fel de vas folositi) si printr-o miscare rapida rasturnam tortul. Vom avea astfel un tort cu trei straturi: caramel, crema de zahar ars si blat. Se pastreaza foarte bine la frigider (pana la 3-4 zile).
In speranta ca v-am convins sa treceti la fapte, va urez "spor la treaba" si astept cu drag impresiile voastre.

Si gata pentru a fi servit:

Copyright © 2014 În bucataria Sabinei