"Kadir Kodrit este prajitura arabeasca cu crema caramel. Foarte uşor de pregatit, atractiva şi cu gust teribil gust." Aceasta este descrierea facuta de Maria pentru acesta prajitura. Imaginile ei insa m-au covins ca trebuie sa o fac cat mai repede. Concluzia: o minunatie!

Ingrediente:

Caramel:
  • 800 ml lapte
  • 5 ouă
  • 200 g zahăr
  • 1 zahar vanilinat
  • 1 esenta de rom
Blat:
  • 1 ou
  • 100 grame zahar
  • 100 ml lapte
  • 100 ml ulei
  • 1/2 plic praf de copt
  • 100 grame faina
  • 3 linguri de cacao
  • 1 lingura de cafea/ness
Pentru blat amestecam intr-un vas oul zaharul, laptele, uleiul, faina amestecata cu praful de copt si pudra de cacao cu ness. Amestecam bine.
Pentru caramel batem ouale cu zaharul, apoi adaugam zaharul vanilat, esenta de rom, un praf de sare şi laptele. Amestecam bine si lasam deoparte.
Intr-un alt vas, caramelizam cinci linguri de zahar. Lasam putin sa se intareasca si adaugam caramelul facut mai devreme. Imediat turnam in mijloc compozitia de blat. Va arata foarte ciudat, pentru ca se va imprastia in tot vasul, insa fiti fara grija la coacere se va ridica la suprafata.
Introducem vasul in cuptorul incalzit pentru aproximativ 35-40 de minute. Pentru o mai buna siguranta facem testul scobitoarei. Mie mi s-a intamplat ca balatul sa se crape insa nu a fost nicio problema.

Cand este gata scoatem vasul din cuptor si lasam sa se raceasca. Apoi punem platoul pe care vrem sa servim tortul peste vasul care a fost in cuptor (atentie fel de vas folositi) si printr-o miscare rapida rasturnam tortul. Vom avea astfel un tort cu trei straturi: caramel, crema de zahar ars si blat. Se pastreaza foarte bine la frigider (pana la 3-4 zile).
In speranta ca v-am convins sa treceti la fapte, va urez "spor la treaba" si astept cu drag impresiile voastre.
Si gata pentru a fi servit:

13 Comentarii

Anonim a spus…
cat praf de copt? 1 pliculet sau 1 lingurita?
Sabina a spus…
O lingurita!
Codruta a spus…
SI ca sa il mananc trebuie musai sa astept 3 zile?????
Sabina a spus…
Codruta, faceam referire la "termenul de garantie", da?!
Alina Marcu a spus…
Este foarte bun tortul,ieri l-am facut pentru prima data si mi-a iesit delicios..si aratos.Am trisat putin,ca sa zic asa,in sensul ca nu am pus blatul imediat in crema..am lasat crema sa se coaca si apoi am pus si blatul peste..n-am vrut sa risc pt ca aveam musafiri,dar data viitoare o sa fac asa cum faci tu.Eu fac ceva asemanator,dar cu mere si cu blat simplu fara cacao,iar la reteta resp. blatul se adauga dupa ce s-a inchegat crema.Multumim Sabina pt reteta!
Sabina a spus…
Cu multa placere, Alina.
Voi trisa si eu data viitoare dupa indicatiile tale :)
Unknown a spus…
Temperatura la cuptor????
Sabina a spus…
180 grade Celsius
Anonim a spus…
Buna!
Merci pt. reteta, eu fac chair acum tortul asta....impresiile le voi scrie dupa ce e gata!
Sabina a spus…
Astept impresiile.
Anonim a spus…
acum l-am copt ,sunt curioasa dupa ce se raceste cum arata cand il intorc pe platou.Sper sa fie totul ok
Anonim a spus…
acum l-am copt,sunt curioasa cum va fii dupa ce il voi intoarce pe platou
Unknown a spus…
Caramelizam toată forma, sau numai partea de jos?