vineri, 12 iunie 2009

PLACINTA BUNICII

Astazi vreau sa va impartasesc una dintre bunatatile copilariei mele: placinta cu branza facuta de bunica. De curand am fost in vizita si am facut impreuna cu bunica aceasta minunata placinta. Bunicii mei au o mica gospodarie in campia Buzaului, in satul Filipesti.
De Revelion aici se obisnuieste sa se faca varianta cu ravase: obiceiul locului este ca pentru copii sa se puna in placinta biletele de hartie pe care se scriu diverse meserii si ce meserie iti pica in ravasul din bucata ta...aceea o vei avea cand vei creste mare.

Iata care sunt ingredientele:
  • faina cat cuprinde
  • 2 cani de apa calduta
  • 3 linguri de untura (se poate inlocuit si cu unt)
  • un cubulet drojdie
  • sare
  • 600 grame branza dulce de vaca
  • 6 oua
  • o esenta de rom
  • zahar pudra
  • 10 lingurite de untura
Toate ingredientele sunt din gospodaria bunicii (mai putin esenta, zaharul pudra si drojdia :)).
Se face un aluat din faina, drojdie, apa, 3 linguri de untura si un praf de sare. Punem faina cat cuprinde, aluatul trebuie sa fie destul de elastic. Intr-un vas amestecam branza de vaci impreuna cu ouale, esenta de rom si un praf de sare. Nu adaugam zahar la amestecul de branza deoarece aceasta placinta poate fi servita si ca desert si ca aperitiv.
Impartim aluatul in doua parti egale. Din prima parte de aluat intindem o foaie foarte foarte subtire, infainand foarte bine suprafata de lucru, precum si sucitorul.


Pe suprafata foii de aluat punem din loc in loc untura si branza, apoi intindem bine. Aducem marginile foii spre interior (ca si in imagine). Incretim aluatul usor, taiem pe jumatate si punem in tava unsa cu tot un untura. Adaugam din loc in loc pe suprafata placintii cate o lingurita de untura (pentru a fi cat mai frageda). La fel procedam si cu cealalta foaie. Aprindem cuptorul si timp de 30 de minute lasam placinta la crescut.


Dupa ce placinta a mai crescut si cuptorul este incins, coacem placinta timp de 30-40 de minute (timpul depinde de cuptor). Cand este rumena inseamna ca placinta este gata. Se pudreaza cu zahar si se serveste ca desert sau se consuma fara zahar impreuna cu un pahar de lapte batut. Pofta buna!!!

17 comments:

Vai ce bune trebuie sa fie,facute cu totul proaspat!
Felicitari pentru blog!

Arata extraordinar, dar as vrea cantitatile si ceva directii cum se face si la cit se coace.
Multumesc,
Tatiana

Asta da placinta, iar de ingrediente naturale nici nu mai vorbesc...mmmmm....super !!!

Nu cred ca mi-r iesi asa niste foi adevarate.... Felicitari bunicii! as vrea si eu o bucatica de placinta ca tare bine arata...

@ Carmen, iti multumesc pentru apreciere!!!

@ Tatiana, am postat si cantitatile!

@ Ginette, multumesc!

@ Flori, iti multumesc in numele bunicii mele. Cu draga inima iti ofer o bucatica, fie ea si virtuala!

Felicitari bunicii, numai dansele pot face asa bunatati, totul proaspat si bun, as vrea si eu sa fie bunica mea asa aproape de mine.

Multumesc, Vicky!
Chiar ma simt o norocoasa, ca o am pe bunica aproape de mine (nu-s decat 200 de km) si ma uimeste de fiecare data cum de la 70 de ani are atata energie si nu sta locului. Este pur si simplu fantastica!!!

O minunatie placintuta asta, ca si bunica cred, in poze ii vedeam mainile si ma gandeam cu cata dragoste pregatea cu tine impreuna. Ce bucurie trebuie sa fii pentru ea. Cu ingrediente poate mai putin savuroase, caci ca branzica de la tara nu se poate compara,am sa o fac si eu. Mi-ai facut mare pofta.Pupicei

Hey, bucataras! Ai revenit! E placinta pentru toata lumeaaaa!

e super,incredibil,sint minunata de cite bunatati vad in blogul Dvs; aici in Tenerife am cam uitat bucataria romaneasca!
Claudia

placinta este foarte buna fecuta de Dadada...am gustato din copilarie cand, cautam ravasele sa-mi vad norocul....si am nimerit un rasvas cu postas:)))...si este adevarat:)))FOFTA BUNA INCERCATI NU AVETI NIMIC DE PIERDUT...

Multumesc de vizita, Nico!
Diana, pupici multi!!!

Arata foarte bine Sabina! felicitari la binica:) Sigur o sa incerc si eu ,am o intrebare o reteta buna penru pasca nu ai ? sora lui mama era din moldova ea facea mereu si nu mai e printre noi Imi place blogul tau si de cite ori intru mereu intru

Clara, iti multumesc pentru vizita! Inca nu am reusit sa postez reteta de pasca.
Scrie-mi te rog frumos un mail (sabina.baboi@gmail.com) si iti voi trimite reteta.
Astept un semn de la tine :)

Excelenta ! Imi plac retetele vechi , mai ales cele cu drojdie :)

miremic, te-astept sa vii pe la mine cu o mostra :)

Share

Twitter Facebook Digg Stumbleupon Favorites More