vineri, 12 iunie 2009

PLACINTA BUNICII

Astazi vreau sa va impartasesc una dintre bunatatile copilariei mele: placinta cu branza facuta de bunica. De curand am fost in vizita si am facut impreuna cu bunica aceasta minunata placinta. Bunicii mei au o mica gospodarie in campia Buzaului, in satul Filipesti.
De Revelion aici se obisnuieste sa se faca varianta cu ravase: obiceiul locului este ca pentru copii sa se puna in placinta biletele de hartie pe care se scriu diverse meserii si ce meserie iti pica in ravasul din bucata ta...aceea o vei avea cand vei creste mare.

Iata care sunt ingredientele:
  • faina cat cuprinde
  • 2 cani de apa calduta
  • 3 linguri de untura (se poate inlocuit si cu unt)
  • un cubulet drojdie
  • sare
  • 600 grame branza dulce de vaca
  • 6 oua
  • o esenta de rom
  • zahar pudra
  • 10 lingurite de untura
Toate ingredientele sunt din gospodaria bunicii (mai putin esenta, zaharul pudra si drojdia :)).
Se face un aluat din faina, drojdie, apa, 3 linguri de untura si un praf de sare. Punem faina cat cuprinde, aluatul trebuie sa fie destul de elastic. Intr-un vas amestecam branza de vaci impreuna cu ouale, esenta de rom si un praf de sare. Nu adaugam zahar la amestecul de branza deoarece aceasta placinta poate fi servita si ca desert si ca aperitiv.
Impartim aluatul in doua parti egale. Din prima parte de aluat intindem o foaie foarte foarte subtire, infainand foarte bine suprafata de lucru, precum si sucitorul.


Pe suprafata foii de aluat punem din loc in loc untura si branza, apoi intindem bine. Aducem marginile foii spre interior (ca si in imagine). Incretim aluatul usor, taiem pe jumatate si punem in tava unsa cu tot un untura. Adaugam din loc in loc pe suprafata placintii cate o lingurita de untura (pentru a fi cat mai frageda). La fel procedam si cu cealalta foaie. Aprindem cuptorul si timp de 30 de minute lasam placinta la crescut.


Dupa ce placinta a mai crescut si cuptorul este incins, coacem placinta timp de 30-40 de minute (timpul depinde de cuptor). Cand este rumena inseamna ca placinta este gata. Se pudreaza cu zahar si se serveste ca desert sau se consuma fara zahar impreuna cu un pahar de lapte batut. Pofta buna!!!
Copyright © 2014 În bucataria Sabinei