luni, 18 aprilie 2011

PASCA TRADITIONALA

Pentru ca se apropie Sarbatorile de Paste, va povestesc despre pasca. Wiki ne spune ca pasca nu mai este ce-a fost odata, o paine nedospita, manacata mai ales de cei mai putin instariti. 
Azi pasca a devenit un desert, existand multe feluri ...pasca cu branza, cu ciocolata, cu aluat, fara aluat. Personal o prefer pe cea cu aluat de cozonac, cu multa branza si decorata cu impletituri.

Pentru aluat:
  • 500 grame faina
  • 25 g drojdie
  • 100 g zahar
  • 275 ml lapte
  • 100 grame unt
  • 2 galbenusuri
  • un praf de sare 
  • arome - coaja rasa de lamaie, portocala, esenta de rom, vanilie 
Pentru umplutura:
  • 500 grame branza dulce (aveti grija sa nu aibe prea mult zer)
  • 6 oua
  • 250 grame zahar (gustati si daca va place mai dulce mai adaugati 50 grame)
  • 1 plic de zahar pudra cu aroma de vanilie
  • stafide (optional)
  • coaja de lamaie
  • pesmet pentru tapetat aluatul
Incepem cu aluatul:
Intr-un castron mare cernem faina ...sa fie mai pufoasa si aerisita pentru a dospi repede si bine.
Incalzim laptele in care dizolvam zaharul si vanilia. Topim si untul separat.
In mijlocul fainii facem o scobitura in care pregatim maiaua din drojdie cu putina faina si cateva linguri din laptele preparat mai devreme, care trebuie sa fie caldut nu fierbinte, apoi presaram peste maia o mana de faina si o lasam la loc cald cam 10-15 minute, sa creasca, pana se “crapa faina”.
Intre timp luam galbenusurile si le frecam cu sare, coaja de lamaie sau portocala. Albusurile le dam deoparte, puteti sa le congelati si sa le folositi la alte prajituri.
Adaugam la maia, restul de lapte caldut si galbenusurile amestecand cu mana si framantam usor, adaugand treptat putin cate putin unt topit care trebuie sa fie caldut. Cand am terminat lasam sa dospeasca pana isi dubleaza volumul, intr-un loc cald, ferit de curenti.
Umplutura:
Amestecam branza cu ouale, zaharul (inclusiv cel pudra), coaja de lamaie, esente si un praf de sare. Omogenizam bine si lasam deoparte
Daca punem si stafide le lasam cateva minute in esenta de rom si apoi le adaugam (vor fi mai aromate).
Dupa ce aluatul a crescut luam o bucata si modelam baza pascutei (grosimea ideala ar fi 1 cm) si o vom pune intr-o tava rotunda tapetata cu hartie de copt.
Din restul de aluat vom pregati impletitura de pe margine, dar putem face si o cruce pentru mijloc.
Preincalziti cuptorul. Introducem tava cu aluatul pentru aproximativ 10 minute sau cat sa prinda o crusta. Facem acest lucru pentru a nu se incruzi aluatul atunci cand vom pune branza. Dupa ce am scos tava presaram peste aluat putin pesmet (in interiorul pascutei) si turnam compozitia de branza.In mijloc vom punem impletitura in forma de cruce.


Ungem aluatul impletit de pe margine si cruciulita din mijloc cu un galbenus de ou diluat cu 1 lingura de lapte si dam pasca la cuptor. Lasam pana cand devine rumema. 


Spor la treaba tuturor ....si o saptamana luminata!

Copyright © 2014 În bucataria Sabinei