Si daca tot a venit frigul, ce poate fi mai bun decat o supa sau o ciorbita calda ...?! Si unde mai pui daca ai si ceva carnita de pui de tara si niscaiva taitei de casa, langa bogatia de legume din piata ...rezultatul va fi cu siguranta unul exceptional. Ingrediente: carne de pui de tara (aripi, piept, pipota, ficatel, etc) 1 telina mica cu tot cu frunze 2 cartofi 1 ceapa 5 rosii 1 ardei gras rosu si 1 galben 1 morcov potrivit taitei de casa 500 ml bors acru patrunjel si leustean proaspat sare Punem la fiert carnea de pui, avand grija sa indepartam spuma formate la suprafata. Intre timp curatam si spalam legumele (morcovul, cartofii, telina, tulpinitele de telina, ardeii), apoi le taiem cubulete. Cand carnea este fiarta, adaugam legumele si cotinuam fierbrea. Rosiile le dam pe razatoare si obtinem un suc de rosii pe care il vom adauga la ciorba. Lasam sa fiarba inca 10 minute, punem taiteii si condimentam cu sare. Intre timp dam in clocot borsul si il
Daca-i toamna, inseamna ca-i loc de placinte. Acu-i momentul sa revenim la cocaturi de-ale cuptorului ...pentru inceput va propun...placinte taranesti cu dovleac si nuci. Ingrediente aluat: 450 grame faina 15 grame drojdie proaspata 250 ml apa calduta 100 grame unt + 50 grame (la temperatura camerei) un praf de sare Dizolvam drojdia si framantam un aluat din ingredientele pe mai sus (doar 100 grame unt). Nu necesita timp de dospire. Aluatul se imparte in doua si se intinde intr-un strat cat mai subtire in doua foi. Pe fiecare foaie se intinde umplutura de dovleac si se pun din loc in loc cubule mici de unt. Se strange foaia si se taie pe jumatate. Se obtin astfel 4 bucati de placinta, pe care le punem in tava tapetata cu faina. Ungem pe deasupra placinta cu unt topit si o dam la cuptor pana se rumeneste. Ingrediente umplutura: un dovleac placintar (aprox. 1 kg) zahar (las la aprecierea fiecaruia cantitatea) scotisoara doua maini zdravene de nuci un praf de sare
La sfarsitul saptamanii trecute am facut o scurta vizita unor rude din Prahova, in Drajna, langa Valenii de Munte. Aceasta localitate se intinde de a lungul vailor Teleajanului si Drajnei. Cat vezi cu ochii numai verdeata, o multime de flori, pomi incarcati de roade (pruni, meri, peri). Natura domneste peste tot ...o minunatie! Dar haideti sa intram si-n bucatarie. Am redescoperit aici o reteta de-a bunicii mele...pasatul. Pasatul este un fel de malai, dar macinat ceva mai mare. Intai se fierbe cu apa si putina sare (arata ca o mamaliguta mai moale). I se adauga zahar tos si zahar vanilat, iar la final laptele. Se amesteca tot timpul, pentru a nu se lipi de vas. Poate fi mancat cald, dar si rece.
Ingrediente: 2 dovlecei 1 ou 100 grame branza telemea rasa 3 linguri de faina o legatura de marar sare, piper si praf de chili 2 linguri ulei de masline Dovleceii se spala, se curata de coaja si se dau pe razatoarea mare, apoi se presara cu sare. Se lasa timp de 10 minute si se scurg de surplusul de lichid. Intr-un vas se pun dovleceii, branza, mararul tocat, oul, faina, piper dupa gust, optional chili si se omogenizeaza bine pana se obtine o compozitie consistenta. Se formeaza chiftelutele si se pun direct in tava de cuptor cu hartie de copt. Tava se introduce in cuptorul preincalzit pentru 20-25 de minute, avand grija sa fie intoarse si pe a doua parte pentru a se rumeni. Se pot savura simple sau cu mujdei. Va doresc ...Pofta buna!
Tocam busuiocul (sau alte verdeturi) si le punem in suportul pentru cuburi de gheata (din congelator). Adaugam si apa, cat sa acopere verdeturile si dam la congelator. Cand pregatim mancarea, adaugam la final cubuletul de verdeata.
Ingrediente: 1 cana zahar 1 cana apa 1/2 cana ulei 4-5 linguri cu gem sau dulceata de orice fel 3 linguri cacao o mana nuci pisate o jumatate plic praf de copt 2 cani faina fructe confiate, stafide diferite arome (zahar vanilinat, esente) Se amesteca toate ingredientele pana sa face o pasta si se pune in tava unsa si tapetata cu faina/ hartie de copt. Se coace la foc potrivit 40-45 de minute. Pe deasupra se intinde o glazura de ciocolata si se poate presara si nuca. Se taie abia cand este racita.
Cea mai simpla si cea mai rapida garnitura pregatita vreodata ... si in plus si foarte gustoasa ... Nu uitati ca brocoli este un adevarat depozit de vitamine si minerale... Ingrediente: 4 buchetele de brocoli 3 linguri sos de soia 3 linguri ulei de masline 3 linguri susan sare, piper si boia Brocoli se desface din buchetele si se pune intr-o tava tapetata cu hartie de copt, se adauga restul de ingrediente, se amesteca si se introduce la cuptor pentru aproximativ 10 minute. (eu am folosit o forma de silicon si brocoli nu s-a lipit). Simplu si rapid, nu? Si daca nu aveti intalnire :) ...puteti sa pregatiti un mujdei si sa stropiti brocoli dupa ce l-ati scos din cuptor. Pofta buna!
Ingrediente: 1 ou 1 felie bacon 1 felie branza cheddar 1 felie paine fasii parmezan salata cateva rosii cherry fulgi de chili Se prajeste oul. Felia de bacon se prajeste intr-o tigaie antiaderenta. In aceeasi tigaie se prajeste felia de paine pe o parte, fara a indeparta grasimea ramasa de la bacon. Se intoarce felia de paine, peste care se pune felia de bacon si branza cheddar. Se acopera cu un capac pentru a topi branza. Cand painea s-a prajit pe a doua parte, se pune pe o farfurie si se adauga oul prajit si fulgii de chili. Se serveste cu salata, rosii cherry si fasii de parmezan. Pofta buna!
Ingrediente: 1 kg midii 300 grame paste 1/2 cana vin alb 2 linguri ulei de masline 2 ardei chili mici uscati (optional) 1 cutie rosii intregi 1 catel de usturoi parmezan pentru servire 1/2 legatura de patrunjel Primul pas si cel mai greu este curatarea midiilor. Cu un burete de inox se curata fiecare midie pentru a indeparta nisipul (midiile care au carapacea deschisa se arunca) Necesita mult timp dar merita. Va recomand sa antrenati in aceasta activitate un sot, o mama, o fiica ...in doi timpul trece mai repede. Usturoiul taiat marunt se caleste 1-2 minute in ulei de masline impreuna cu ardeiul iute. Intr-un vas cu apa si sare se fierb pastele conform instructiunilor de pe cutie/punga. Se adauga midiile si vinul alb peste usturoiul calit si se acopera cu un capac. Midiile vor incepe sa se deschida datorita caldurii. Dupa 10 minute se adauga rosiile si se condimenteaza cu sare si piper. La final se pun pastele scurse de apa, se mai tine vasul pe foc 1-2
Dintotdeauna am fost atrasa de mancarea mexicana si in special de preparatele care au la baza legumele: guacamole, tacos, nachos, supa de porumb, etc. Dupa ultima vizita la un restaurant cu specific mexican (nu-i dau nume) am ramas putin dezamagita, mancarea nu era de fel condimentata, nici macar sare nu avea si culmea eu nu prea mananc sarat. Plecand de la ideea unei seri mexicane chiar la noi acasa, am ajuns la urmatoarea combinatie: Ingrediente: o punga de nachos (bio MI) 300 grame carne de vita/manzat tocata 1 cutie fasole rosie 150 grame branza Gruyère / Emmentaler 4 rosii 1 ceapa 1 legatura patrunjel 1/2 avocado 1 ardei iute 1 lamaie 2 linguri de ulei 100 ml suc de rosii 2 ardei chili uscati condimente: sare, piper, paprika, chimion Ceapa se curata, se taie pe jumatate, se toaca marunt si se caleste in doua linguri de ulei. Se pune carnea de vita si se continua calirea ingredientelor. Se condimenteaza cu sare, piper, chimion, paprika si doi ar
0 Comentarii