vineri, 8 februarie 2013

TORT DE MERE

Torturile eu le asociez cu aniversari, onomastici sau mese festive. Cel mai mult imi plac cele facute in casa.  Poate si pentru ca mica fiind, mama imi pregatea mereu tortul de ziua mea ...cu fructe, cu ciocolata sau cu frisca ...aveam la petrecerea copiilor, tort facut in casa... si ce bun era.
Fara absolut nici o ocazie speciala, sau poate in amintirea zilelor de alta data, azi va servesc cu tort, tort de mere cu nuca, stafide si cereale...

Ingrediente:
  • 6-7 mere potrivite
  • 2 maini de nuci
  • cateva stafide
  • o mana fulgi de cereale
  • 5 oua medii (sau 4 oua mari)
  • 120 grame faina
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • unt pentru uns vasul
  • 2 linguri de ulei
  • 120 grame zahar
  • 1 pastaie vanilie
  • praf de scortisoara 
  1. Merele se curata se coaja, se spala, se taie pe jumatate si se scot casutele cu samburi. Se pun intr-un vas uns cu unt, se presara cu nuca si stafide si apoi se dau la cuptor pentru 15 minute. Apoi se scoate vasul din cuptor si se lasa sa se raceasca.
  2. Albusurile se separa de galbenusuri si se mixeaza adaugand treptat zaharul, pana cand se obtine o bezea.
  3. La galbenusuri se adauga cele doua linguri de ulei, vanilie, sare si se omogenizeaza totul. 
  4. Peste albusuri se adauga compozitia din galbenusuri si faina amestecata cu praful de copt. Cu ajutorul unei linguri de lemn se amesteca usor de jos in sus.
  5. Peste merele coapte se presara o mana de fulgi de cereale, praf se scortisoara din belsug si se toarna aluatul pentru blat (eu am adaugat si cateva bucati de nuci in blat).
  6. Vasul se introduce in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru aproximativ 30-35 de minute. Atentie faceti testul scobitorii pentru a fi siguri ca prajitura este coapta in interior.
  7. Prajitura se lasa sa se raceasca si apoi cu ajutorul unui platou se rastoarna, astfel mere vor fi la suprafata tortului.

Dupa preferinta dvs. se poate orna cu frisca sau alte nuci.


Pofta buna!

Copyright © 2014 În bucataria Sabinei