joi, 29 noiembrie 2012

PAINE CU MASLINE SI ROZMARIN

Sunt foarte bucuroasa, ca dupa cateva incercari am reusit in sfarsit sa gasesc reteta perfecta (pentru mine). Cea mai buna paine este cea din vremea vacantelor la tara la bunici ...paine mare cat roata carului, cu coaja tare, facuta la brutaria din sat. Azi brutaria cu pricina nu mai exista ...

Ingrediente:
  • 350 grame faina alba
  • 150 grame faina neagra
  • un cubulet drojdie (25 grame)
  • 1 lingurita zahar
  • 375 ml apa calduta
  • 10-15 masline kalamata
  • rozmarin proaspat
  • un praf de sare
  1. In mijlocul fainii cernute se face o adancitura, in care se pune drojdia si se presara zaharul. Adaugand 2-3 de linguri de apa, se obtine o maia, care se lasa sa dospeasca 10 minute.
  2. Se adauga treptat restul de apa peste maiaua obtinuta,incorporand usor faina, maslinele si rozmarinul taiat marunt. 
  3. Se obtine astfel un aluat lipicios, care se lasa la dospit pana cand isi dubleaza volumul.
  4. Pe o suprafata presarata cu faina, se framanta aluatul cat sa i se da o forma rotunda.
  5. In cuptorul preincalzit la 200 de grade, se introduce timp de 15 minute vasul in care se coace painea. Este necesar un vas cu capac, ideal ar fi de unul de fonta, deoarece retine foarte bine caldura.
  6. In vasul fierbinte se pune painea pe hartie de copt, apoi capacul vasului si se introduce la cuptor pentru 30 de minute. Dupa cele 30 de minute se scoate capacul si se continua coacerea painii pana cand aceasta devine rumena si coaja este tare.

Va doresc pofta buna!
Copyright © 2014 În bucataria Sabinei