sâmbătă, 10 decembrie 2011

COLACEL CU MAC

Pentru ca ne pregatim de Craciun si fiecare incepe sa-si faca planuri de cumparaturi ...e indicat sa facem lista din timp si cumparaturile deasemenea, pentru a evita aglomeratia din magazine. Dupa cum stim cu totii, cozonacul este nelipsit pe masa de Craciun, insa pentru cei care nu se incumeta sa-l pregateasca, am astazi o idee mai rapida si mai putin costisitoare ...colacel cu mac

Ingrediente:

Aluat:
  • 500 grame faina
  • 1 cubulet drojdie - 25 grame
  • 200 ml lapte
  • 100 grame zahar
  • 80 grame ulei/unt
  • 1 ou
  • un praf de sare
Umplutura:
  • 200 grame mac
  • 100 grame zahar
  • 100 ml lapte
  • 2 albusuri
Pentru final: 1 galbenus si o lingura de lapte

Cernem faina, iar in mijloc facem o adancitura, dizolvam drojdia adaugand putin zahar si doua linguri de lapte, lasam cinci minute sa dospeasca. Adaugam oul si amestecam, adaugand treptat laptele caldut, in care am dizolvat zaharul si untul. Obtinem astfel un aluat, pe care il lasam la dospit in loc caldut, pana cand isi dubleaza volumul.
Intre timp pregatim umplutura: punem laptele la fiert, topim zaharul, iar cand incepe de fiarba adaugam macul.  Dam deoparte si lasam sa se racoreasca. Peste acest amestecam adaugam cele doua albusuri batute spuma.
Impartim aluatul in trei, intindem fiecare bucata pe rand si punem o treime din amestecul de mac. Rulam fiecare parte si obtinem astfel trei suluri, pe care le punem (in forma unuei carapace de melc) intr-o forma rotunda tapetata cu hartie de copt. Ungem suprafata colacelului cu galbenus de ou amestecat cu o lingura de lapte.
Dam forma in cuptorul preincalzit pentru 30-40 de minute, pana cand se rumeneste uniform pe toata suprafata. Cam asta-i toata treaba. V-am spus, nu e greu?! Va doresc ...spor la lucru !!!


Pofta buna si week-end linistit !!!
Copyright © 2014 În bucataria Sabinei