luni, 7 martie 2011

PREGATIRI PENTRU MUCENICI

Fie ca preferati mucenici muntenesti (sau cu zeama), fie ca ii alegeti pe cei moldovenesti, important e sa respectam traditia. Alegeti reteta si cumparati din timp cele necesare faina, drojdie, nuca si mirodenii. In ziua de 9 Martie, in credinta populara se deschid portile Raiului, iar gospodinele fac in cinstea Sfintilor Mucenici 40 de colacei numiti si sfintisori. In sudul tarii, avem varianta mucenicilor mai mici tot in forma de 8 sau ineluse, insa fierti in apa cu zahar si nuca. Aceasta varianta imi este familiara, caci mama pregateste an de an acesti mucenici.


In zona Moldovei, mucenicii sunt pregatiti in forma de 8 din aluat de cozonac de post si la final insiropati cu miere si presarati cu multa nuca. Tot pe 9 Martie se spune ca ar fi ziua barbatului, cand traditia spune ca exista obiceiul ca acesta sa bea 40 de paharele de vin in cinstea mucenicilor ...hmmm ...


Reteta de mucenci moldovenesti o gasiti aici.

Copyright © 2014 În bucataria Sabinei