Luna martie ...e luna martisoarelor, luna florilor si luna mucenicilor.
In fiecare zi de 9 martie, mama pregateste o oala mare de mucenici cu zeama aromati cu multa scortisoara si esenta de rom, cu nuca din belsug. Anul trecut i-am incercat si pe cei modolvenesti si tare mult ne-au placut...foarte gustosi (link-ul il gasiti aici). Anul acesta ii voi pregati din nou. Dar iata si reteta despre care vorbeam:


Ingrediente

pentru aluat:
  • un cub de dojdie proaspata (25 grame)
  • 500 grame faina
  • 250 ml lapte
  • 70 ml ulei
  • 90 grame zahar
  • 1 ou
pentru sirop:
  • 250 ml apa
  • 4 linguri cu miere
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • cateva linguri cu zahar (in functie de cat de dulce doriti)
  • esente (rom sau vanilie)
pentru final:
  • nuca macinata
Intr-un vas cernem faina, iar in mijlocul acesteia facem o scobitura, in care punem drojdia. Incalzim laptele si adaugam zaharul pentru a se topi.
Presaram peste drojdie o lingurita de zahar si adaugam cateva linguri de lapte caldut. Pregatim o maia si o lasam pana isi dubleaza volumul. Apoi framantam un aluat adaugand alternativ lapte cald si ulei. Nu uitati sa adaugati un praf de sare. Lasam la dospit langa un loc caldut (ex. ochiul mic de la aragaz aprins).
Cand si-a dublat volumul, putem modela mucenicii. Facem din aluat suluri avand aceeasi grosime, apoi le impletim in forma cifrei 8. Punem mucenicii in tava tapetata cu hartie de copt, ii ungem cu galbenus de ou si ii lasam la dospit inca 10-15 minute.
Dam tava la cuptor (aproximativ 25-30 de minute), iar cand devin rumeni sunt gata.
Intre timp macinam nuca si pregatim siropul. Intr-un vas punem 250 ml apa in care adaugam 4 linguri de miere, 2 plicutele zahar vanilat, un praf de sare, esente si cateva linguri de zahar (depinde de cat de dulce doriti sa facti siropul) si lasam sa fiarba vreme de 15 minute.
Peste fiecare mucenic turnam 3-4 linguri de sirop si presaram din belsug nuca macinata.
Sunt absolut minunati.
Voi reveni in cursul zilei de duminica si cu poze din timpul pregatirii.

0 Comentarii