luni, 1 martie 2010

RETETA DE MUCENICI MOLDOVENESTI

Luna martie ...e luna martisoarelor, luna florilor si luna mucenicilor.

In fiecare zi de 9 martie, mama pregateste o oala mare de mucenici cu zeama aromati cu multa scortisoara si esenta de rom, cu nuca din belsug. Anul trecut i-am incercat si pe cei modolvenesti si tare mult ne-au placut...foarte gustosi (link-ul il gasiti aici). Anul acesta ii voi pregati din nou. Dar iata si reteta despre care vorbeam:


Ingrediente

pentru aluat:
  • un cub de dojdie proaspata (25 grame)
  • 500 grame faina
  • 250 ml lapte
  • 70 ml ulei
  • 90 grame zahar
  • 1 ou
pentru sirop:
  • 250 ml apa
  • 4 linguri cu miere
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • cateva linguri cu zahar (in functie de cat de dulce doriti)
  • esente (rom sau vanilie)
pentru final:
  • nuca macinata
Intr-un vas cernem faina, iar in mijlocul acesteia facem o scobitura, in care punem drojdia. Incalzim laptele si adaugam zaharul pentru a se topi.
Presaram peste drojdie o lingurita de zahar si adaugam cateva linguri de lapte caldut. Pregatim o maia si o lasam pana isi dubleaza volumul. Apoi framantam un aluat adaugand alternativ lapte cald si ulei. Nu uitati sa adaugati un praf de sare. Lasam la dospit langa un loc caldut (ex. ochiul mic de la aragaz aprins).
Cand si-a dublat volumul, putem modela mucenicii. Facem din aluat suluri avand aceeasi grosime, apoi le impletim in forma cifrei 8. Punem mucenicii in tava tapetata cu hartie de copt, ii ungem cu galbenus de ou si ii lasam la dospit inca 10-15 minute.
Dam tava la cuptor (aproximativ 25-30 de minute), iar cand devin rumeni sunt gata.
Intre timp macinam nuca si pregatim siropul. Intr-un vas punem 250 ml apa in care adaugam 4 linguri de miere, 2 plicutele zahar vanilat, un praf de sare, esente si cateva linguri de zahar (depinde de cat de dulce doriti sa facti siropul) si lasam sa fiarba vreme de 15 minute.
Peste fiecare mucenic turnam 3-4 linguri de sirop si presaram din belsug nuca macinata.
Sunt absolut minunati.
Voi reveni in cursul zilei de duminica si cu poze din timpul pregatirii.

8 comments:

Arata super bine si nu pare prea complicat! Poate incercam si noi sa facem mucenici duminica....

Nu am mai mancat mucenici de doi ani de zile! Multumesc pentru reteta, chiar nu aveam habar cum se fac :)

Poppy, arata-le nordicilor ca avem si noi bunatati!

Cu siguranta ii voi incerca, mai ales ca sunt moldoveni de-ai mnei. Deja imi ploua in gura. Abia astept sa ii fac luni.

RETETA EXTRAORDINARA!!
AM FACUT-O IERI!! CREDE-MA,MIE NU-MI IES NICI MACAR CLATITELE...SUNT O CATASTROFA IN BUCATARIE.
INDIFERENT CAT M-AS STRADUI SA PUN CORECT TOATE INGREDIENTELE SI FIECARE PAS SA-L RESPECT..NU-MI IESE NICI O PRAJITURA.
MUCENICII AU FOST GENIALI..FRUMOSI,RUMENI,PUFOSI...NU-MI VENEA SA CRED CE AM FOST IN STARE SA CREEZ,DATORITA TIE..MULTUMESC! RETETA SIMPLA,USOARASI GUSTOASAAAAA!!

Buna Laura, ma bucur nespus ca prezentarea retetei de mucenici te-a convins sa-i pregatesti. Sunt absolut deliciosi, nu-i asa ca nu exagerez?! Te felicit pentru reusita! Nimic nu e imposibil, atata timp cat nu incerci! Te pup.

:)) cat incerci (am vrut sa scriu)

Cam asa ii fac si eu.Sunt foarte buni.Te pup!

Share

Twitter Facebook Digg Stumbleupon Favorites More