luni, 31 august 2009

SANDWICH CALD CU BRANZA

Sunteti pe fuga si nu aveti timp pentru gatit, iata o solutie simpla, un sandwich consistent gata in 15 minute.

Ingrediente pentru 4 sandwichuri:

  • 4 felii de cas de vaca
  • 4 felii de paine
  • 2 rosii coapte
  • 1 ardei capia sau gras
  • 1 ceapa mica
  • ulei de masline
  • chili si cimbru
  • sare si piper
Luam patru bucati de folie de staniol, le stropim bine cu ulei de masline si in mijlocul fiecareia punem cate o bucata de cas. Condimentam cu piper, chilli si cimbru. Punem felii de rosii si bucati de ardei. Daca va place ceapa, puteti sa adaugati ceapa. Condimentam din nou de data aceasta presaram si cu sare. Apoi impachetam casul in folia de stanoil si dam la cuptor pentru aproximativ 10 minute.
Intre timp prajim feliile de paine. Casul isi va lasa zerul, insa il indepartam cu grija si apoi punem fiecare felie de branza pe fiecare bucata de paine prajita. Aceste sandwichuri pot si o cina usoara si delicioasa. Sunt bune si a doua zi reci sau chiar reincalzite.
Va doresc pofta buna!!!




sâmbătă, 29 august 2009

BLACK OR WHITE ...CHOUX A LA CREME

It's black or white ...yea, yea, yea


Reteta pentru aceste prajiturele am publicat-o cu ceva timp in urma aici. Singura modificare este ca am adaugat in compozitia gogosilor 3 linguri de cacao. Pofta buna!!!





miercuri, 26 august 2009

ARIPIOARE DELICIOASE

Cand sunteti presati de timp, dar totusi e musai sa pregatiti ceva bun de mancare, iata ce va recomand: aripioare de pui delicioase. Rosii proaspete, ulei de masline, ierburi italiene si carne de pui ...o minunatie.

Ingrediente:
  • 10 aripioare de pui
  • 5 cartofi potriviti
  • 3 rosii coapte
  • 4 linguri sos de soia
  • 4 linguri ulei de masline
  • 3 linguri cu mustar cu boabe
  • chili si ierburi italiene
  • patrunjel proaspat
  • sare si piper
Spalam si stergem cu un servet curat aripioarele de pui. Adaugam doua linguri ulei de masline, sosul de soia, mustarul si condimentam cu sare, piper, chili si ierburi italiene. Amestecam bine si dam deoparte la frigider. Intre timp curatam cartofii, ii spalam si ii taiem cubulete; la fel procedam si cu rosiile, le taiem in bucati potrivite. Amestecam cartofii cu rosiile, adaugam ulei de masline si condimentam cu chili, sare si piper. Intr-un vas punem aripioarele, iar in altul cartofii. Introducem cele doua vase in cuptorul preincalzit din timp si lasam aproximativ 30-40 de minute (timpul difera de intensitatea cuptorului).
Aripioarele se servesc calde alaturi de cartofi, presarati cu patrunjel tocat marunt. Pofta buna!


duminică, 23 august 2009

BRANZOICUTELE BUNICII

Astazi am ales sa va povestesc despre bunatatile care se pregatesc in zona in care locuiesc bunicii mei, in apropiere de Braila: branzoicutele cu branza dulce deoarece sunt una dintre primele mele amintiri "culinare" din copilarie. Acestea sunt pregatite chiar in bucataria bunicii ...

Ingrediente:
  • 1/2 cub de drojdie
  • 2 linguri smantana
  • 1 cana cu apa calduta
  • faina cat cuprinde
  • 400 grame branza dulce
  • 2 oua
  • esenta de lamaie
  • 2 linguri de zahar
  • untura pentru prajit
  • zahar vanilinat pentru servire
  • sare
Plamadim maiaua din drojdie, putin apa calduta si un praf de sare. Lasam sa se odihneasca cateva minute, apoi adaugam restul de apa si framantam cu drag si spor aluatul. Lasam din nou la dospit vreme de juma de ceas. Intre timp pregatim branza, adaugam oua, cele doua linguri de zahar, un praf de sare si esenta de lamaie, amestecam bine si dam deoparte.
De indata ce aluatul este dospit trecem la croit de branzoicute: intindem bine o bucata din aluat si taiem bucati de diferite marimi. Punem intr-o parte a fiecarei bucati de aluat branza, impaturim si presam pe margine cu degetele. Incingem intr-o tava cateva linguri mari de untura si prajim rand pe rand branzoicutele.
Pudram cu zahar vanilinat in momentul servirii.
Sunt bune atat calde cat si reci. Pofta buna!

miercuri, 19 august 2009

PIZZA DE VARA

Cu aceasta pizza am testat noul cuptor cumparat pentru noua bucatarie. Am ramas foarte placut surprinsa de cat de sprinten si ager este, concluzia: isi face toti banii. Pizza facuta in casa este una dintre mancarurile mele preferate. Acum pe timp de vara avem la dispozitie o multime de legume proaspete, asadar sa profitam. Cum aveam rosii de la bunica din gradina am pregatit si un delicios sos. Iata cum am procedat.

Ingrediente pentru doua pizza medii:

Aluatul:
  • 500 grame faina
  • 1 cubulet drojdie proaspata
  • 350 ml apa calduta
  • 1 lingura ulei de masline
  • oregano
  • sare
Sosul de pizza:
  • 5 rosii coapte coapte
  • 1 lingura ulei de masline
  • oregano si chili
  • saresi piper
In plus:
  • 3 felii sunca de Praga
  • 1 ardei gras rosu si 1 verde
  • masline
  • cascaval
Pregatim pentru inceput maiua din drojdie la care adaugam doua linguri de apa calduta. Presaram faina si omogenizam, apoi lasam 10 minute la crescut. Aceasta maia o adaugam la restul ingredientelor pentru aluat si framantam. Lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.

Intre timp pregatim sosul de rosii: spalam rosiile, le taiem pe jumatate si dam pe razatoare. Strecuram bine acest suc de rosii pentru a elimina semintele. Punem intr-un vas sucul obtinut si dam la foc mic. Adaugam uleiul de masline, sare, chili si oregano, apoi lasam pana scade si devine un sos consistent.

Cand aluatul a crescut il taiem in doua. Luam prima bucata de aluat si o intindem bine direct intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Ungem cu sos de rosii, iar apoi adaugam un strat fin de cascaval ras. Urmeaza bucati de sunca de Praga, ardei gras rosu si verde si masline. Putem sa mai presaram acum putin oregano, iar la final inca un strat fin de cascaval ras.

Coacem in cuptorul preincalzit aproximativ 20 de minute. La fel procedam si cu cea de-a doua pizza. Se serveste calda cu sosul de rosii.

Va doresc pofta buna si o zi cat mai buna !!!

duminică, 16 august 2009

SA-I SPUNEM FURT ...

Azi am avut "onoarea" sa fiu atentionata de aquarius de pe RC ca a gasit retete din "bucataria Sabinei" copiate pur si simplu pe alte siteuri. Si uite asa dintr-un loc in altul am adunat o colectie. Se poate observa cu usurinta ca postarile "furate" sunt facute ulterior datei de publicare pe blogul "In bucataria Sabinei".
M-am gandit sa semnalez acest aspect intrucat nu tolerez astfel de gesturi. Corect este sa se specifice sursa sau in caz contrar sa se stearga. Mi se pare de bun simt!

Iata cum doamna Gabi64 posteaza mot-a-mot tortul Kodrit Kadir aici
Reteta originala o gasiti accesand : http://www.sabina-madalina.blogspot.com/2009/06/tort-kodrit-kadir.html. La randul meu am preluat-o de la Maria si am specificat acest lucru.

In continuare am poposit la un domn care se intituleaza: "Stefan, de profesie bucatar. Lucrez la un restaurant din zona Bran. Prietenii ma cunosc drept nea' Fane bucatarul..." am incheiat citatul.
Si dumnealui posteaza de zor retete fara sa precizeze sursa. Gasesc printre altele batoanele cu seminte prezentate aici.
Reteta originala: http://www.sabina-madalina.blogspot.com/2009/05/baton-cu-seminte.html

Va dati seama cata cinste face breslei bucatarilor. Tocmai dumnealui care are timp si ocazia zi de zi sa pregateasca bunatati fel de fel, fura. E mai simplu sa sterpelesti de la altii ...
I-am scris domnului bucatar azi atragandu-i politicos atentia si 'mnealui si-a restrictionat blogul si nu mai permite sa primeasca niciun comentariu.

Si acum cireasa de pe tort: Gazeta de Sud - cotidian al oltenilor de pretutindeni publica la rubrica Casa si gradina ....nici mai mult nici mai putin fotografia de la Profiterol bineinteles a preciza sursa. Va dati seama ce fel de oameni scriu la aceste gazete, daca se preteaza la astfel de gesturi. Se spune ca presa este a patra putere in stat.... Imi inchipui cum se scriu articole ...

Reteta originala http://www.sabina-madalina.blogspot.com/2009/04/profiterol.html.

Later (17.08.2009) Raspuns de la GDS:

Buna ziua, Am primit emailul dvs, dar mi se pare ca ati folosit cuvinte jignitoare care nu-si au rostul. Reteta de profiterol nu ati inventat-o dvs, pt ca atunci ar trebui sa o aveti inregistrata la OSIM. Toate gospodinele fac profietrol. Singurul dubiu este in legatura cu poza pe care am luat-o de pe net, www.reteculinare.ro. Ca atare nu vad de ce am sterge articolul de pe site-ul GdS. In speranta ca raspunsul nostru a venit in intampinarea asteptarilor dvs va doresc o zi excelenta. Mariana BUTNARIU sef birou redactie GdS Tel. 0744/835356

Si continua:

Stimata doamna,
Nu vreau sa intru in polemica, dar cum v-am mai informat noi am citat sursa pentru poza respectiva. In momentul cand postati ceva pe net si nu aveti toate drepturile rezervate, acel ceva este public si oricine are acces la informatia respectiva. Sunt convinsa ca si dvs. va inspirati pentru diferitele probleme accesand google. In speranta ca raspunsul nostru v-a fost de folos, va doresc o zi excelenta
Mariana Butnariu


17.08.2009 La cererea lui nea Fane ii acordam dreptul la replica, asa e deontologic dupa cum spune. Iata ce mail am primit de la dumnealui:

"Buna ziua,
Daca tot vorbim de presa si oameni care scriu in presa, probabil d-soara Sabina ca o mare cunoscatoare in ale breslei ziaristilor a auzit de "dreptul la replica"
Asa ca iata replica mea la lipsa de bun simt de care ai dat dovada :"In primul rand inainte de a publica antireclama la adresa site-ului meu trebuia sa astepti raspunsul la emailul pe care l-ai trimis.In al doilea rand sunt curios daca ai auzit de
http://images.google.ro/imghp?hl=ro&tab=wi . Sunt sigur ca ai auzit pt ca il folosesti foarte des, insa pt prietenele tale care probabil sunt la fel de lipsite de cei 7 ani, iata ce inseamna : "cautarea de imagini pe google" care odata postate pe o platforma gratuita (blogger) sunt si ele gratuite, deci folosirea lor este permisa oricui.Cat despre articolul cu privire la aceeasi reteta, nu vad care e problema. Esti cumva inventatorul ei si nimeni nu are voie sa o mai cunoasca. Daca era pe-asa inseamna ca maica-ta nu ti-ar fi facut niciodata sarmalele alea nereusite, pt ca sunt sigur ca nu stie sa le faca, iar tu din frustrare n-ai mai fi avut acum blog cu retete culinare. Retetele ca si folclorul sau vorbele in general circula si nu apartin nimanui.
Sunt o gramada de retetare, sau ca sa ma intelegi si tu, pt ca sunt sigur ca n-ai auzit de asa ceva, sunt o gramada de carti de bucate ca sa nu mai vorbesc de cele profesionale folosite la bucatariile restaurantelor, in care retetele sunt foarte asemanatoare si unele chiar identice.
Dar ce sa-i faci, din lipsa de inspiratie te-ai gandit si tu sa te dai rotunda.
Eu n-am timp sa stau sa caut retete pe net identice cu ale tale, dar sunt sigur ca sunt. Daca ai curaj sa ma contrazici, fa-o, si iti voi demonstra contrariul.
Cand eu pregateam retete de genul asta tu probabil invatai sa faci noduri la sireturi....asa ca te rog scuteste-ne cu impertinenta ta.
In concluzie stimata d-soara pana cand o sa te mai gandesti sa pui sare si piper pe blogurile altora, invata sa-ti vezi de mizeria ta de blog....si...ca sa inchei tot cu ceva romanesc "DACA TACEAI FILOZOF RAMANEAI""
Aceasta e replica mea !
O zi buna si va astept pe un site adevarat care cu siguranta nu e acesta "

Gasiti termenii Google cu privire la cautarea foto aici.

Imaginile identificate de motorul de cautare a imaginilor - Google poate fi protejat de drepturile de autor. Desi puteti gasi si accesa imagini cu ajutorul serviciului nostru, nu va putem garanta drepturile de a le folosi in alt scop decat vizualizarea pe web. De asemeni, daca doriti sa folositi unele imagini gasite cu ajutorul serviciului nostru, va sfatuim sa contactati administratorul sitului pentru a optine permisiunea sa.
Concluzionati voi !!!

18.08.2009 - Cu sprijinul lui Adi de la ReteteCulinare toate retetele cu pricina de pe GDS.ro au fost sterse.

20.08.2009 - Am ramas placut surprinsa de impresiile si parerile voastre. Ma bucur ca exista atatia oameni de buna credinta care stiu ce inseamna corectitudinea. Vreau sa multumesc in special Laurei Sava, DiAnais, lui Bucatar Maniac, Laurei Laurentiu pentru articolele publicate.

22.08.2009 - Domnul bucatar insista sa imi demonstreze cat de pueril este comportamentul dumnealui. Evident ca nu-l mai bag in seama, chiar am sters un comentariu care ii apartine (mai nou isi schimba si numele ...doar doar nu-mi dau seama ca e el si sa dau click pe linkurile care mi le lasa acolo in scopul de a face trafic). Prietene, traficul te intereseaza pe dumneata?

Observa ca il ignor si totusi se agita ...imi trimite disperat mailuri ....e absolut fantastic :)

27.08.2009 - Iata ca a sosit si raspunsul din partea celor de la Google cu privire la micul nostru conflict cu bucatarul:

[#492095373] Blogger DMCA Complaint processed

Hello,

We have received your DMCA take-down notice on
http://reteta-culinara.blogspot.com/2009/08/batoane-de-post-cu-seminte.html
dated 8/18/09 and have reviewed the allegedly infringing content in
question. In accordance with our policies, we have taken the content
offline and notified the blogger of the complaint. Should the content
reappear at this post with the infringing content included, please let us
know and we will take further action.

Sincerely,
The Blogger Team

La acest mail invinuitul precizeaza ca a sters postul cu pricina, in semn de respect fata de cititorii sai ... apropo care cititori ???

!!! TREBUIE SA INTELEGEM SA NE RESPECTAM UNII PE ALTII !!!

TRATEAZA-I PE CEILALTI ASA CUM ITI PLACE SA FII TRATAT

joi, 13 august 2009

BRIOSE CU AFINE SI CEREALE

Ingrediente:

  • 1 cubulet drojdie (25 grame)
  • 250 ml lapte caldut
  • 180 grame zahar
  • 2 oua
  • 500 grame faina
  • 200 grame unt
  • 100 grame cereale
  • esenta de vanilie
  • un praf de sare
Topim drojdia adaugand o lingura de zahar, doua de lapte si putina faina. Lasam la dospit timp de 5 minute. Adaugam maiaua astfel pregatita in mijlocul fainii, peste care punem treptat ouale unul cate unul, restul de lapte, untul topit, zaharul, esenta, cerealele si un praf de sare. Framantam un aluat, iar la final adaugam afinele, insa amestecam usor pentru a nu le zdrobi. Lasam la dospit timp de 30-40 de minute.
Pregatim formele de briose cu hartiutele speciale. Puneam aluat in fiecare si mai adaugam la suprafata afine. Coacem aproximativ 30 de minute. Pudram cu zahar.
Pofta buna!

















duminică, 9 august 2009

TORT DE PEPENE GALBEN

Ingrediente:
  • 1 pepene (aproximativ 1,5 kg)
  • 5 linguri zeama de lamaie
  • 75 grame zahar
  • 2 pliculete gelatina
  • 500 grame frisca
  • 1 blat de tort (3 oua, 2 linguri ulei, cocos verde, 3 linguri zahar, sare si faina cat cuprinde)
Coacem blatul si il lasam sa se raceasca. Taiem pepenele in bucati mici, adaugam zeama de lamaie,zaharul, un praf de sare si mixam la robot.
Pregatim gelatina: lasam 10 minute sa se inmoaie, o incalzim la foc si apoi turnam usor peste pepene, amestecand incet. Dam compozitia astefl obtinuta la frigider.
Batem frisca. Dupa ce compozitia de pepene a inceput sa se inchege adaugam frisca.
Acum montam tortul: folosim un inel special de tort, in mijlocul acestuia punem blatul peste care turnam compozitia de pepene amestecata cu frisca. Dam la frigider pentru 3-4 ore. Decoram cu nuca de cocos verde.

Este racoritor si recomandat pentru zilele calduroase de vara.
Reteta am preluat-o de pe blogul Laurei Sava. (Multumesc, Laura!)

joi, 6 august 2009

TAITEI DE OREZ LA CUPTOR

O idee pentru micul dejun, o combinatie fericita intre taitei de orez, spaghete si branza dulce, completat de stafide si de bucatele de mere. Este usor de pregatit si gata in scurt timp. Recomandat sa fie facut de cu seara, deoarece dimineata nu prea e timp de bucatarit :)

Ingrediente:

  • 150 grame taitei de orez
  • 100 grame spaghete/paste
  • 1 mar
  • 2 oua
  • 300 grame branza dulce
  • 200 grame zahar
  • 3 linguri miere
  • 1 plic zahar vanilinat
  • stafide
Fierbem pastele si taitei separat (taitei se fierb mai repede 2-3 minute). Separat amestecam branza cu zaharul si mierea, zaharul vaniliat, stafide, oua si un praf de sare. Curatam marul de coaja, taiem bucatele mici si le adaugam in compozitia de branza.
Amestecam pastele si taitei cu amestecul de branza. Punem compozitia obtinuta intr-o forma unsa cu unt si tapetata cu gris. Eu am folosit o forma de silicon, iar aceasta nu necesita sa fie tapetata.
Dam la cuptor pentru aproximativ 30 de minute (depinde de cuptor). Prajitura este gata cand devine aurie. Ideala pentru micul dejun. Pofa buna !

PROVIZII DE AFINE

Azi as vrea sa povestim despre conservarea fructelor si m-am gandit sa incepem cu afine.
Iata cum le pregatesc eu pentru a avea afine pentru prajituri si in special pentru briose pe timp de iarna:
- spalam si curatam bine bine (de frunze sau alte codite) 1 kg de afine
- eu pun intr-o strecuratoare cate 2-3 pumni de afine si le clatesc pana apa devine curata
- impartim "ochiometric" cantitatea de afine in 6 parti si le punem separat in pungulite de plastic curate
- aceste pungulite le pastrez in congelator in cutii de plastic inchise cu capac pentru a nu prinde miros
- cand dorim sa le folosim scoatem cate o pungulita din timp si lasam sa se dezghete intr-o strecuratoare (pentru a elimina apa dezghetata)
- afinele se pot pastra pana la un an de zile




duminică, 2 august 2009

SALATA DE FASOLE VERDE

Ingrediente:
  • 400 grame fasole verde
  • 1 iaurt
  • 1 legatura marar
  • 1 catel de usturoi
  • sare, piper si chili
Fierbem fasolea verde. Lasam sa se scurga de apa si cand s-a racit taiem in bucati potrivit de mici. Adaugam iaurt, usturoi pisat, marar tocat si condimentam cu sare, piper si chili dupa gust. Iaurtul se poate inlocui cu maioneza.
Se serveste rece. Pofta buna!

Share

Twitter Facebook Digg Stumbleupon Favorites More