joi, 24 iulie 2008

POFTITI LA BUCATE IMPARATESTI ...

Sunt inca sub influenta locurilor vizitate in vacanta, inca mai scotocesc pe ici pe colo, iata ce am gasit in materie culinara, legat de imparatul austro-ungar Franz Josef si imparateasa Sissi.

EUROPA GURMANDA - BUCATARIA HABSBURGILOR

Incoronat la 18 ani imparat al Austriei, iar ceva mai tarziu si rege al Ungariei, Franz Josef este una dintre personalitatile a caror viata s-a transformat cu timpul in legenda. Impreuna cu celebra lui sotie, imparateasa Sissi, cea care avea sa sfarseasca tragic in urma unui atentat, la Geneva, in 1897, a scris o pagina extrem de importanta in istoria lumii.
Sa intoarcem impreuna prima fila. Era prin anul 1853, cand, la petrecerea de la Bad Ischl, data in cinstea logodnei surorii ei Elena, frumoasa Elisabeth, ramasa in istorie drept Printesa Sissi, l-a cunoscut pe tanarul print Franz Josef, ce trebuia sa-i devina Elenei sot. Din clipa aceea, printul a inteles ca cea alaturi de care vrea sa-si petreaca viata este Elisabeth si a rupt logodna cu Elena, iar la 24 aprilie 1854 cei doi se casatoreau la Viena.
Spre deosebire de sotia lui, imparatul era foarte usor de multumit in ceea ce priveste gustul mancarii, daca ar fi sa-i dam crezare Mariei Thuma, cea care se ocupa de gradinile palatului Schonbrunn. Din cand in cand acesteia i se permitea sa gateasca pentru imparat. Ea sustine ca "se multumea doar cu cateva bucatele de carne de vita", care trebuia sa fie insa atat de moale, incat sa poata fi taiata cu lingura. Franz Josef avea obiceiul sa aiba langa el un cutit elegant si foarte bine ascutit. Folosirea lui ar fi insemnat ca friptura nu este bine facuta, acesta transformandu-se intr-o adevarata oglinda pentru bucatarul neatent. La mesele oficiale de la palat, Franz Josef dorea ca toate cele 12 feluri de mancare sa fie servite in numai o ora. Si obisnuia adesea sa se ridice de la masa dintr-o data si sa se retraga in salonul din apropiere impreuna cu invitatii sai, pentru a fuma.
Cand a venit in Romania, regele Carol I l-a invitat la un dineu oficial la Cotroceni, care se pare ca a fost un succes desavarsit, iar restaurantul Capsa a pregatit special pentru marele imparat niste bomboane numite "Bomboane de ciocolata Frans Joseph". Dar dintre toate, se pare ca cel mai aproape de suflet i-a ramas imparatului plimbarea la Stana Regala si pranzul in aer liber de care povesteste Regina Maria in "Povestea vietii mele".
Viata lui Franz Josef e un amestec de poveste si suferinta. Despre el, printesa Sissi spunea cu tristetea unei imparatese ce nu a avut destul timp sa fie femeie: "Mi-as fi dorit sa nu fie imparat."


KAISERSCHNITZEL - SNITELUL KAIZERULUI

INGREDIENTE: 4 cotlete de vitel, 100 ml supa de vita, 100 ml smantana groasa, o lingurita cu capere tocate, zeama de la o jumatate de lamaie, coaja rasa de lamaie, patrunjel tocat, doua linguri cu smantana, sare, faina, unt topit sau ulei.

PREPARARE: Se curata carnea de vitel, se fac mici incizii la extremitati, se sareaza pe ambele parti si se presara faina doar pe o parte. Se incinge intr-o tigaie untul sau uleiul si se prajeste carnea mai intai doar pe partea cu faina, apoi si pe cealalta parte, aproximativ 6-8 minute, la foc iute, pana cand devine maronie. Se pune snitelul deoparte. Se adauga o lingurita cu faina in uleiul ramas in tigaie, apoi supa de vita, smantana grasa si se aduce la fierbere. Dupa cateva minute, se strecoara sosul si se adauga caperele, patrunjelul, sucul si coaja de lamaie. La sfarsit, se amesteca doua linguri cu smantana cu sos, se pune snitelul si se incalzeste pe ambele parti. Garnitura recomandata: orez cu unt impreuna cu sunca si mazare.

SchloS Gödöllö-Pogatscherl - Gogosile de la Castelul Gödöllö
(numite astfel dupa resedinta de vara de la Budapesta-Hatvan a imparatului Franz Josef si a imparatesei Elisabeth (Sissi), unde cuplul a locuit in vara anului 1868)

INGREDIENTE: 20 g drojdie, putin lapte pentru a dizolva drojdia, 350 g jumari prajite, 400 g faina, un ou, doua linguri cu smantana, o lingura cu vin, sare, piper, un ou pentru uns.

PREPARARE: Se dizolva drojdia in lapte cald, se adauga putina faina si se lasa la crescut o perioada mica de timp. In acest timp, se toaca sau se macina jumarile, se asaza intr-un bol si se presara faina. Se adauga ouale, smantana, vinul, putina sare si piper, drojdia dizolvata in lapte. Se framanta aluatul. Se intinde apoi o foaie subtire, se formeaza o minge, apoi iar se intinde o foaie subtire. Se procedeaza in felul acesta de trei ori. Mingea de aluat se lasa la crescut intr-un loc cald timp de o ora. Se intinde o foaie de aluat nu foarte subtire (2-3 cm). Se taie rondele si se asaza intr-o tava acoperita cu hartie de copt. Cu un cutit ascutit se traseaza linii pe suprafata rondelelor, formand un grilaj (#). Apoi se ung cu putin ou. Se lasa gogosile la crescut si se introduc in cuptorul preincalzit (180C) timp de 30-40 de minute, pana cand devin aurii. Pot fi servite ca aperitiv, incalzite sau nu, sau ca un fel separat.

Beiried nach Prinzessinnenart - Friptura printesei

INGREDIENTE: 4 fripturi rotunde de grosimea unui deget, ulei, sare, piper proaspat macinat; pentru untul cu verdeata: 100 g unt, verdeata tocata in functie de preferinte (patrunjel, busuioc, tarhon, hatmatuchi, arpagic), un catel mic de usturoi zdrobit, sare, suc de lamaie; pentru garnitura: mazare proaspata (poate fi si congelata), 100 g sunca tocata, 500 g cartofi, ulei, unt.

PREPARARE: Se curata carnea si se lasa la marinat in ulei timp de doua ore. In acest timp se face untul cu verdeata folosind toate ingredientele, se ruleaza sub forma de betisoare, se infasoara in folie de aluminiu si se pun in frigider. Inainte de a praji friptura, se presara sare si piper proaspat macinat. Se prajeste intr-o tigaie la temperatura dorita. Pentru garnitura, se soteaza sunca tocata, apoi se pastreaza calda. Se fierbe mazarea avand grija sa nu se inmoaie prea tare, apoi se tavaleste prin unt. Cartofii se taie in fasii ca de taitei si se prajesc in ulei fierbinte. Pe un platou se asaza friptura, deasupra se pune untul cu verdeata, iar de-jur-imprejur imprastiati cartofii, mazarea si sunca.

Kaisers Jagdproviant - Provizii pentru vanatoarea kaizerului

INGREDIENTE: o paine frantuzeasca cu suprafata cat mai fina, 150 g unt, 150 g branza Gervais uscata sau branza de vaci, sare, piper, mustar, pasta de ansoa, 300-400 g sunca, limba afumata de vaca sau carne afumata de porc, 400 g branza Edam, 3-4 oua fierte tari, 100 g muraturi tocate, arpagic tocat.

PREPARARE: Se taie painea la un capat cu un cutit foarte ascutit si se scoate miezul cu o lingura sau folosind degetele. Miezul se marunteste fin si se pune deoparte. Se taie cubulete sunca, limba de vaca sau carnea de porc, branza si muraturile. Se separa albusul de galbenus. Albusul se taie in cubulete, iar galbenusul se zdrobeste. Intr-un vas se topeste untul si se amesteca pana cand face spuma, se adauga branza Gervais sau de vaca, galbenusurile zdrobite, painea faramitata, arpagicul, sare, piper, mustar si pasta de ansoa (dupa gust). Toate ingredientele din reteta se amesteca foarte bine si se introduc in painea frantuzeasca. Se ataseaza coltul de paine taiat la inceput, se infasoara in folie de aluminiu sau intr-un servet si se lasa in frigider pana a doua zi. Se taie painea in felii groase de un deget.

Omelette Schonbrunn - Omleta Schonbrunn
(numita dupa rezidenta de vara a familiei imperiale de la Viena)
INGREDIENTE: (pentru 5-6 portii) 200 ml lapte, 100 ml frisca, doua linguri cu unt, doua-trei linguri cu faina, 5 oua, 3 linguri cu zahar cristal, sare, unt, gem de caise, zahar pudra.

PREPARARE: Se bat foarte bine laptele si frisca, se adauga un varf de cutit de sare si se incalzesc intr-o tigaie cu unt. Cand aceasta compozitie a inceput sa fiarba, se adauga faina si se amesteca incontinuu pana cand nu se mai lipeste de peretii tigaii (se pastreaza aceeasi temperatura a focului). In timp ce compozitia se raceste, se separa albusurile de galbenusuri, se adauga zaharul cristal peste albusuri si se bat pana cand se intareste amestecul. Se adauga galbenusurile si aproximativ jumatate din compozitia de albusuri peste laptele cu faina. Apoi se pune si restul compozitiei de albusuri. Se topeste unt intr-o tigaie la foc mic, se adauga cata putina compozitie pentru a obtine o omleta frumos rumenita pe ambele parti. Nu e bine sa o prajiti prea mult, pentru a nu se usca. Se intinde gem peste jumatate din omleta, se impatureste pe diagonala si se pudreaza cu zahar pudra.
Sursa: Jurnalul National din 6/12/2005.
Copyright © 2014 În bucataria Sabinei